Obdivuhodné gesto polské hvězdy! Až do konce sezony bude esy přispívat obětem povodní

- Filip Lefenda

Se sympatickým gestem solidarity vyrukoval Hubert Hurkacz. Majitel osmi singlových trofejí z okruhu ATP se rozhodl pomoci krajanům zasaženým povodněmi. Ty vedle Česka postihly v nedávných dnech právě i Polsko, kde si katastrofa vyžádala vedle obrovských škod na majetku i minimálně 23 lidských životů.

„Počínaje dneškem až do konce sezony věnuji za každé své eso 100 eur na pomoc těm, kteří byli v Polsku zasaženi ničivými záplavami,“ napsal osmý tenista světa během úterý na své sociální sítě.

Vzhledem ke kvalitě jeho podání zřejmě nepůjde o nezanedbatelnou výslednou sumu. 196 centimetrů vysoký Hurkacz totiž patří na okruhu mezi vůbec nejlepší servismany. Před tímto týdnem měl na kontě za 55 letošních zápasů dohromady 702 es. Na okruhu ATP jich od začátku roku nikdo nenasázel soupeřům více. Jen pro srovnání – druhým v této statistice je s 659 esy Alexander Zverev. Němec na ně ale potřeboval hned o 20 utkání více než jeho polský protějšek.

„Sport pro mě není jen o soutěžení a rivalitě, ale i o šanci udělat něco dobrého pro druhé,“ dodal sedmadvacetiletý rodák z Vratislavi, která byla ničivými záplavami zdevastována v roce 1997. I díky následnému vybudování protipovodňových opatření bylo v letošním roce třetí největší polské město výraznějších škod ušetřeno.

Během středečního dopoledne vstoupil Hurkacz do pětistovky v Tokiu. V japonské metropoli zaznamenal na čtvrtý pokus premiérovou výhru. V utkání úvodního kola přetlačil po setech 6:4, 6:7(5) a 6:4 Marcose Girona ze Spojených států a oslavil své jubilejní čtyřicáté vítězství v sezoně. A co je rovněž podstatné – americkému protivníkovi nasázel celkem 17 es. Ta se rovnají částce 1 700 eur, v přepočtu jde tedy přibližně o 42 750 korun.