Takhle to nejde! Program je šílený, nemáme volno ani po sezoně, stěžují si tenisté

- Marek Bartošík

Tenistům na velkých turnajích často ani nemusíte položit otázku ohledně nabitého programu a zmíněné téma otevřou sami. S prodlužováním tisícovkových akcí (ATP Masters 1000, WTA 1000) do dvou týdnů a přidáváním dalších událostí do kalendáře, včetně týmového United Cupu, se stále častěji ozývají hlasy, aby se tento trend zastavil. Nebo ještě lépe obrátil.

„Opravdu nám dávají hodně náročný program,“ zmínila jedna z nejhlasitějších kritiček Kateřina Siniaková. „Chtějí, abychom všechno hráli a nic nevypustili. Cestujeme z jednoho kontinentu na druhý, musíme být všude ready.“

Elitní českou tenistku letos velmi pravděpodobně čeká po asijské šňůře přesun na Turnaj mistryň do Saúdské Arábie (končí 9. listopadu) a odtud se vydá do španělské Málagy na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové (Češky do něj vstoupí 16. listopadu).

Kvůli nabitému programu se omluvila z BJKC Barbora Krejčíková, která se na program dotazovala už dříve vedení WTA. Zajímalo ji přitom hlavně prodlužování tisícovek. „Upozornila jsem, že to bude náročné po mentální i fyzické stránce a že přijde hodně zranění. Oni ale tvrdili, že to bude v pohodě, že bude více času mezi zápasy,“ popsala komunikaci s funkcionáři úřadující wimbledonská šampionka.

Krejčíková letos zmeškala kvůli zdravotním problémům spoustu velkých turnajů, podobně je na tom mimo jiné kazachstánská hvězda Jelena Rybakinová.

Jiné hráčky se snaží vcelku logicky nahánět body na jakémkoliv turnaji, aby se posunuly do vyšších pater žebříčku. Doplatí na to často únavou na grandslamu. Takovým příkladem může být triumf Lindy Noskové na pětistovce v Monterrey. Mladá Češka se posléze bleskově přesunula do New Yorku, kde vypadla hned v prvním kole.

„Zatím nejsem ve fázi kariéry jako hráčky Top 10 nebo Top 15, které vynechávají turnaj před grandslamem nebo se snaží mít co nejvíce tréninků před ním. Já ještě sbírám body, zkušenosti a turnaje, na kterých jsem nikdy nebyla,“ vysvětlila Nosková.

Rovněž Siniaková se chce prokousat žebříčkem výše, aby byla hlavně na grandslamech nasazená a měla větší šanci na úspěch. To s sebou ale mnohdy nese náročné přesuny s nejistým výsledkem. Navíc hráčky se nestihnou pořádně vydýchat ani v krátkém období mezi sezonami. Obecně by potřebovaly více času na odpočinek.

„Hrajeme jedenáct měsíců v roce. To skoro žádný sport nemá. Myslím, že kolikrát se to podepíše na těle i na psychice. Fakt není dobře, že končíme kolem 20. listopadu a 26. prosince už začíná United Cup,“ upozornila Siniaková.

Nejúspěšnější Češka na uplynulém US Open, semifinalistka Karolína Muchová, přidala vhled do hráčské šatny během posledního grandslamu roku. „Spousta holek je ne tak zraněných, že by nemohly hrát, ale v bolestech. Je to fakt náročné, zápasy jsou těžké jako blázen od prvních kol,“ nechala se slyšet Muchová.

Je nesmysl se vracet domů na Vánoce

Nabitý program si v posledních týdnech vyzkoušeli elitní čeští reprezentanti, kteří vyrazili hned po US Open na základní skupinu Davis Cupu do Valencie. Tam i kvůli zdravotním potížím Tomáše Macháče a Jiřího Lehečky, tedy dvou klíčových členů týmu, výsledkově pohořeli. A to ještě mohli být rádi, že Jakub Menšík vydržel docela fit.

Právě pro teenagera Menšíka nastane od 18. do 22. prosince termínově asi nejděsivější letošní akce: Turnaj mistrů pro hráče do 20 let v saúdskoarabské Džiddě. I když se nehraje o body do žebříčku, celková dotace ve výši 1,7 milionu dolarů (38,4 milionu korun) je pro pouhých osm účastníků nesmírně lákavá.

„Sezona je prostě šílená, každý týden je turnaj. Víceméně není žádné volno ani po sezoně, v mém případě už vůbec ne,“ kritizoval Menšík. „Obzvlášť letos s olympiádou to je mega náročné. Ale pokud člověk chce být na nejvyšší úrovni, musí hrát. Vybírat si, který turnaj jet a který nejet, může málokdo.“

Menšíka čeká zasloužené volno přibližně od poloviny listopadu do poloviny prosince, následně odehraje Next Gen ATP Finals v Saúdské Arábii. Před touto akcí musí pochopitelně poctivě trénovat, aby byl konkurenceschopný.

„Beru to víceméně jako první turnaj nové sezony. Je nesmysl se vracet domů na Vánoce, takže na ty budeme v Dubaji nebo někde v Arábii. A hned poté přeletíme do Austrálie, protože za pár dní začíná australská šňůra turnajů,“ přiblížil nejmladší člen elitní stovky žebříčku.

Mnozí hráči se shodují, že je potřeba pečlivě volit program. A třeba se nebát vynechat daný turnaj, pokud se vyloženě necítí dobře. To se ale snadněji řekne, než udělá. Nikdo totiž s jistotou neví, zdali vydrží na elitní úrovni s velkými finančními odměnami pouze dva roky, nebo třeba celé desetiletí.

Smutné je jednání zástupců ATP, WTA a ITF, kteří se mezi sebou nejsou schopni rozumně domluvit. Názorným příkladem je umístění Turnaje mistryň (WTA Finals) do Saúdské Arábie, přičemž finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové se koná pouze o několik dní později v Evropě.

Míč je tedy i nadále na straně „bafuňářů“, kteří musejí překonat vzájemné animozity a vytvořit tenisový kalendář v takové podobě, aby se na něj nehrnula kritika ze všech stran.