Další omluvenky z velkých turnajů. Rybakinová stále není zdravotně fit

- Marek Bartošík

Letošní sezona nejde pro Jelenu Rybakinovou ani zdaleka podle plánů. Přestože kazachstánská hvězda ovládla tři pětistovkové turnaje, spoustu dalších akcí vynechala kvůli zdravotním problémům. Naposledy se pětadvacetiletá Rybakinová omluvila z kompletní asijské šňůry, zahrnující i dvě tisícovky v Pekingu a Wu-chanu.

„Kvůli přetrvávajícímu zranění zad se bohužel musím odhlásit z nadcházejících turnajů v Asii. S týmem pracuji na mém uzdravení. Rozhodli jsme se, že nyní je nejlepší upřednostnit moje zdraví,“ vzkázala Jelena Rybakinová.

Světová čtyřka letos uspěla ve 41 z 50 zápasů, ovládla turnaje v Brisbane, Abú Zabí a Stuttgartu, zahrála si semifinále Wimbledonu a čtvrtfinále Roland Garros nebo finále tisícovek v Dauhá a Miami.

V této sezoně nastřádala už 4981 bodů, což jí stačí na třetí místo v žebříčku pro Turnaj mistryň (Race to the WTA Finals). Vyvrcholení sezony se uskuteční do 2. do 9. listopadu v saúdskoarabském Rijádu a dá se očekávat, že Rybakinová na této bodově i finančně štědře dotované akci bude chtít startovat.

Rodačka z Moskvy se letos zúčastnila 14 turnajů, což je podobný počet jako její největší rivalky. Zároveň ale jednou skrečovala (Berlín) a dvakrát odstoupila z rozehraného podniku (Dubaj, US Open).

Kromě toho Rybakinová vynechala kvůli různým zdravotním problémům (nemoc či zranění) pět z celkových deseti turnajů kategorie WTA 1000 (Indian Wells, Řím, Toronto, Peking, Wu-chan) a také pařížskou olympiádu.

Dobrou zprávou pro předloňskou wimbledonskou šampionku je skutečnost, že se v žebříčku WTA výrazněji nepropadne. I při horším scénáři by měla zůstat bezpečně v elitní osmičce.