Pardubice Open: Zdolal dalšího favorita! Sedmnáctiletý Mrva slaví první titul

- Jan Vojkůvka

Sedmnáctiletý talentovaný český tenista Maxim Mrva (1299.) dotáhl domácí turnaj ITF v Pardubicích až k zisku prvního titulu mezi profesionály! V nedělním finále si poradil s šestým nasazeným Milošem Karolem (661.), kterého porazil za 95 minut 6:4, 7:5.

Mrva, jehož dosavadním maximem na okruhu ITF bylo čtvrtfinále z minulé sezony, se v Pardubicích dokázal vyburcovat k senzačním výkonům. Až do semifinále prošel bez ztráty setu a v sobotu čelil největšímu favoritovi na zisk trofeje.

Prvního nasazeného Olega Prihodka ale dokázal ve třech setech udolat a nenechal se rozhodit ani tím, že ve druhé sadě utržil kanára a ve třetím dějství prohrával dvakrát se ztrátou podání. Po tomto cenném skalpu se mohl Mrva těšit na nedělní finále, v němž číhal další náročný soupeř v podobě turnajové šestky Karola.

Mrvovi ale utkání sedlo skvěle. V prvním setu odvrátil jeden brejkbol a v desátém gemu na returnu dokázal získat sadu na své konto.

Také ve druhém dějství byl mladý český tenista na koni. Ve čtvrtém gemu prorazil Karolovi servis a posléze se dostal do vedení 4:1. Slovenský soupeř sice následně srovnal na 4:4, ale to bylo z jeho pohledu na returnu vše, co za celý zápas dokázal uhrát. Mrva si další brejkboly vypracoval ve dvanáctém gemu, v němž také zápas ukončil.

Pro sedmnáctiletého Mrvu, který letos vyhrál čtyřhru na juniorském US Open a v singlu si připsal dvě juniorské trofeje, se jedná o první prvenství mezi dospělými.

M15 Pardubice (muži, CZE, 15 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
MAXIM MRVA – Miloš Karol 6:4, 7:5