Race to Turin: Djokovič potřebuje zabrat, je mimo elitní osmičku

- Jan Vojkůvka

Letošní sezona dospěla do své závěrečné fáze, během které se určí účastníci Turnaje mistrů. Jistotu kvalifikace mají prozatím tři, zbývá ještě pět volných míst. Mezi elitní osmičkou v tuto chvíli schází Novak Djokovič, kterému hrozí, že teprve podruhé od roku 2006 bude na ATP Finals scházet.

Vítěz posledních dvou ročníků Turnaje mistrů a celkově sedminásobný šampion Novak Djokovič od roku 2006 chyběl na závěrečném turnaji sezony pouze jednou. V roce 2017 se nekvalifikoval poté, co v červenci předčasně ukončil sezonu kvůli zranění lokte na Wimbledonu.

Letos této tenisové superhvězdě hrozí, že se rovněž nedokáže na ATP Finals do italského Turína kvalifikovat. V této sezoně sice Djokovič vyhrál olympijské hry, ale za ty nezískal žádné body do rankingu. Naopak na okruhu ATP se mu ještě nepovedlo vyhrát žádný turnaj a například na nedávném US Open skončil už ve třetím kole.

Následkem toho je, že v žebříčku ATP Race figuruje až na devátém místě, tedy mimo postupové pozice. Jeho bodová ztráta sice není výrazná, ale jelikož hraje omezený počet turnajů, potřebuje ve zbytku sezony zabrat, pokud si chce v Turíně zahrát. Jeho nejbližší akcí je Masters v Šanghaji na konci září.

Jistotu účasti v Turíně mají v tuto chvíli vítězové letošních grandslamů Jannik Sinnek a Carlos Alcaraz. Spolu s nimi posbíral dostatek bodů Alexander Zverev. Aktuálně čtvrtý je Daniil Medveděv, jenž by rovněž neměl v Turíně scházet.

Během startující asijské šňůry na okruhu ATP se situace ohledně účastníků Turnaje mistrů začne více vyjasňovat. Ačkoliv nemá Novak Djokovič ideální výsledky v této sezoně, patří mezi favority na postup.

Žebříček ATP Race
1. Jannik Sinner (ITA) 9000 Q
2. Alexander Zverev (GER) 6115 Q
3. Carlos Alcaraz (ESP) 6010 Q
4. Daniil Medveděv 4420
5. Taylor Fritz (USA) 3890
6. Casper Ruud (NOR) 3795
7. Andrej Rubljov 3480
8. Alex de Minaur (AUS) 3305
9. Novak Djokovič (SRB) 3260
10. Grigor Dimitrov (BUL) 2835
11. Tommy Paul (USA) 2735
12. Stefanos Tsitsipas (GRE) 2735