Byl jsem připravený na všechno, tohle jsem ale nečekal, netajil Menšík

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Čtyři dny, pět zápasů. Devatenáctiletý Jakub Menšík během daviscupového týdne zaskakoval za své zdravotně indisponované kolegy a sáhl si na dno fyzických sil. Odměny se dočkal proti Francii, když porazil ve třech sadách Arthura Rinderknecha a zajistil pro českou reprezentaci jedinou dílčí výhru v základní skupině. „Jsem rád za každý zápas, v mém věku je důležité toho odehrát co nejvíc. Každý podobný duel před plným publikem, za český národ, mě posouvá dopředu,“ těšilo prostějovského tenistu.

Úvodní souboj série mezi Českem a Francií neodstartoval pro Jakuba Menšíka vůbec dobře, po pár minutách prohrával už 0:4 a Arthur Rinderknech mířil za pohodlnou výhrou. „Trošku jsem nechytil začátek, ale jak jsem se dostal do tempa, tak jsem se cítil skvěle i fyzicky. Zvláště před takovým publikem, to mi dávalo sílu. Lidi mě dokážou vyburcovat k tomu nejlepšímu výkonu,“ nechal se slyšet český mladík.

A studená sprcha Menšíka probrala. Ten sice prohrál první set 2:6, avšak poté už Francouze přehrával a další dvě sady urval výsledky 6:3 a 7:5, když ani jednou nepřišel o servis. „Byl to určitě skvělý zážitek nejen pro české fanoušky ve Valencii, ale také pro ty u televizních obrazovek. Alespoň ta jedna výhra se počítá,“ těšilo ho.

Následovala rozhodující čtyřhra. Souboj o třetí místo ve skupině vyšel lépe pro francouzskou dvojici Pierre-Hugues Herbert, Arthur Rinderknech, která Jakuba Menšíka s Adamem Pavláskem porazila po setech 7:6(4), 7:5. „Dnes bohužel rozhodl jeden balón v prvním setu, v tom druhém jsme měli dva brejkboly,“ litoval Pavlásek a vyzdvihl výkony svého parťáka. „Kuba odvádí dlouhodobě skvělé výkony. Ve dvouhře i čtyřhře,“ řekl.

Nejmladší člen české výpravy odehrál ve třetím největším španělském městě pět náročných duelů a ukázal, že v něm třímá obrovský potenciál. „Byl to ohromně těžký týden. Byl jsem připraven na všechno, tohle jsem ale upřímně nečekal. Zvládl jsem to, navíc ve zdraví. Porce zápasů a hodin na kurtu byla šílená, ani jsem to nezažil,“ přiznal Menšík.

A přestože se Česko rozloučilo s Davis Cupem už ve skupině, tak na svém působení našel několik světlých bodů. „Jel jsem do Španělska s tím, že nemusím nastoupit ani do jednoho zápasu. Anebo že je mohu odehrát všechny, nastala ta druhá varianta. Od US Open jsem nic neodehrál, do asijské šňůry zbývá ještě spousta času. V mém věku je důležité, abych hrál co nejvíc,“ líčil 67. hráč světového žebříčku.

Menšík navíc věří, že český tým nepovedený týden do budoucna nakopne. „Kromě deblu s Austrálií byly všechny zápasy vyrovnané, ale nedokázali jsme je dotáhnout do vítězného konce. Nesešlo se to, ale předvedli jsme skvělé výkony. Poučíme se z chyb a příští rok se vrátíme silnější.“

Skupina B (Valencie): Česko – Francie 1:2
Jakub Menšík (67.) – Arthur Rinderknech (58.) 2:6, 6:3, 7:5
Menšík, Pavlásek – Herbert, Rinderknech 6:7(4), 5:7


Galerie