Blamáž pro Soul. Z nové korejské pětistovky se odhlásily největší hvězdy

- Jan Vojkůvka

Pořadatelům v korejském Soulu se pro tuto sezonu povedlo zajistit licenci pro pořádání turnaje WTA 500 a významně navýšili prize money. Slibovali si od toho, že do své metropole přivedou řadu velkých hvězd na začátku asijské šňůry turnajů, jenže realita je odlišná. Hlavní tváře turnaje se totiž odhlásily a v Soulu startovat nebudou.

Turnaj v Soulu se pořádal pod hlavičkou kategorie WTA 250 s prize money okolo 260 tisíc dolarů. Pro tuto sezonu ovšem pořadatelé dokázali zajistit povýšení své akce do vyšší kategorie a pro účastnice přichystali takřka milion dolarů na odměnách.

Mezi tenistkami to mělo pozitivní ohlas a původně se do korejské metropole přihlásilo devět hráček z Top 20 světového žebříčku. Jak se ale start asijské šňůry turnajů začal blížit, přicházely také omluvenky.

Největším zklamáním pro organizátory je, že se z turnaje odhlásily všechny hráčky z elitní desítky žebříčku. Hlavními hvězdami měly být světová jednička Iga Šwiateková, třetí hráčka světa Jessica Pegulaová, čtyřka Jelena Rybakinová a osmička Emma Navarrová.

Zatímco Pegulaovou trápí opět zranění žeber a Rybakinovou záda, Navarrová se omluvila kvůli změně v programu. Poslední ránou bylo odhlášení Šwiatekové, která se omluvila kvůli únavě.

Z velkých plánů zbyly korejským pořadatelům jen oči pro pláč. V hlavní soutěži mají jako nasazenou jedničku až třináctou hráčku světa Darju Kasatkinovou, kterou mezi nejvýše nasazenými doplňují další Rusky Ljudmila Samsonovová s Dianou Šnajderovou a Brazilka Beatriz Haddad Maiaová.

Na turnaji mohla startovat rovněž Karolína Muchová, která se ale také pořadatelům nakonec omluvila.

Tolika omluvenkám se ovšem na druhou stranu nelze divit. Po skončení turnaje v Soulu totiž budou následovat dvě prestižní tisícovky v čínských městech Pekingu a Wu-chanu a pak další velké turnaje v Ning-pu a Tokiu. Pro náročný závěr sezony si tak řada hráček rozmyslela své původní plány a zejména potenciální účastnice Turnaje mistryň a finálového turnaje BJK Cupu hledají cesty, jak pošetřit síly.