Raketa jako samurajský meč. S parťákem je sranda, mám ho rád, popisuje Mrva

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Pouze jediný míček od vyřazení byli ve čtvrtfinále juniorské čtyřhry na US Open Maxim Mrva a Japonec Rei Sakamoto. Nejvýše nasazení tenisté pavouku ale ve čtvrtek přece jenom našli cestu k vítězství nad americkou dvojicí Matisse Farzam, Nikita Filin (5:7, 6:4, 13:11). Po napínavém utkání tak mohli vystřihnout stylovou „samurajskou“ oslavu.

„Takový zápas se vydýchává těžko, ale vyhráli jsme, takže je to o hodně lepší. Utkání jsem si moc užíval, v našem boxu byla spousta lidí a hodně nás podporovali. Jsem za to rád. Naopak Američanům nefandil skoro nikdo. Ani nešlo poznat, že jsou domácí,“ líčil v rozhovoru pro Tenisový svět sedmnáctiletý Maxim Mrva.

Talentovaný Čech a jeho japonský parťák Rei Sakamoto oslavili postup do semifinále „samurajským“ stylem. Po mečbolu oba poklekli na kurt a pomocí rakety napodobovali samuraje vytahujícího meč z pochvy. Asi nepřekvapí, že s tímto nápadem přišel Sakamoto.

„Slaví takhle každou výhru. Začal to dělat v Austrálii a dařilo se mu, tak v tom pokračuje,“ vysvětlil český mladík, který na Wimbledonu pro změnu zaujal oslavou ve stylu anglického fotbalisty Bellinghama.

Zatímco na travnatém grandslamu se mu podařilo postoupit až do singlového čtvrtfinále, na US Open musel skousnout porážku už v prvním kole. „Nehraju tady moc dobře. Těžko si zvykám na kurty, jsou hrozně rychlé. Ale jinak se mi tady líbí, je to krásný turnaj,“ popsal Mrva.

Člen prostějovského klubu opanoval před US Open velkou akci kategorie J300 v kanadském Repentigny. Na vydařenou generálku se mu ale tento týden nepodařilo navázat.

„Hrál jsem tam velice dobrý tenis, byl jsem fakt spokojen. Tady to bohužel nevyšlo. Musím se ponaučit a příště udělat jiný plán. Přejezd sem byl nepříjemný, asi hodinu a půl letadlem. V sobotu jsem dohrál finále ve čtyři a v sedm mi už letělo letadlo sem. Do New Yorku jsem přijel v 11 večer, další den jsem trénoval jen půl hodiny a den poté jsem měl zápas,“ vyjmenoval český teenager.

Na zaoceánské výpravě ho doprovázejí maminka a bratr, a proto se Mrva cítí na US Open lépe než třeba v Austrálii. „Je to pro mě nejmíň oblíbený grandslam, protože jsem tam nikdy nebyl s rodinou. Tady si to užívám i mimo tenis, podporu mám dobrou,“ těší juniorskou světovou šestku.

K pohodě mu pomáhá i sympatický parťák Sakamoto, který mimochodem ovládl na letošním Australian Open juniorskou dvouhru. „Myslím, že jeho nejsilnější stránkou je servis. Tím nám moc pomáhá. Mám ho hodně rád, je s ním sranda. Povzbuzujeme se a smějeme. Takhle to v deblu má být,“ dodal Mrva.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále čtyřhry juniorů
MRVA, Sakamoto (JPN) – Farzam, Filin (oba USA) 5:7, 6:4, 13:11