Inspirace Kyrgiosem i Bellinghamem, rady od Lehečky. Wimbledon miluji, hlásí Mrva

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – V čepici s kšiltem dozadu odkazuje na Nicka Kyrgiose, jenž si předloni zahrál na Wimbledonu finále. O podobný výsledek usiluje na juniorském turnaji šestnáctiletý Maxim Mrva, který už zvládl první dva zápasy. Postupem do osmifinále si vyrovnal své grandslamové maximum, rád by ale v pavouku zamířil ještě mnohem dále.

Do juniorského Wimbledonu sice vstoupil rychle prohraným setem, pak se ale Maxim Mrva zvedl. V deštivém Londýně má za sebou dvě vydařená utkání, jimiž navázal na tažení do semifinále přípravného turnaje v Roehamptonu.

Jak vás okouzlil travnatý grandslam?
Miluji ho a cítím se opravdu dobře, i když počasí je špatné. Mám tady svou rodinu. To je všechno, co si můžu přát. A mám nejlepší babičku na světě! Je moc hodná. I když vůbec nerozumí tenisu, je mojí největší fanynkou.

Po vítězství jste roztáhl ruce a zvedl hlavu vzhůru. Inspiroval jste se anglickým fotbalistou Judem Bellinghamem a jeho oslavou gólů?
Ano, začal jsem takhle slavit před turnajem v Offenbachu (Mrva tam v dubnu získal největší titul dosavadní kariéry, pozn. red.). Viděl jsem nějaké video na internetu a začal jsem to taky dělat. Mám tu oslavu rád, vzhlédnu nahoru a získávám energii. Bellingham je fajn, ale můj nejoblíbenější hráč je Lionel Messi. Není žádných pochyb o tom, že je nejlepší na světě.

Prý vám před Wimbledonem radil i loňský osmifinalista Jiří Lehečka, který je taktéž členem prostějovského klubu…
Poslední den, kdy jsem byl v Česku, se přišel podívat na můj trénink a mluvili jsme spolu asi třicet minut. Dal mi nějaké tipy. I díky němu vím, jak se na trávě pohybovat a hrát. Snažím se dělat to, co mi radil. Důležitý je servis. Na ten jsme se zaměřili, hodně jsem ho zlepšil. Jirka mi poradil všechny detaily. A moc mi to pomáhá, byl jsem v semifinále v Roehamptonu.

Jak se vám tedy hraje na kluzké trávě?
Fakt moc dobře. Vyhovuje mi, že nemusím tolik běhat. Výměny jsou rychlé a nepotřebujete takovou ránu. Chtěl bych tady dojít co nejdál. Každý má samozřejmě cíl vyhrát, já to tak mám taky. Myslím, že na to mám.

Ohlédnete se ještě za vašimi wimbledonskými zápasy? V prvním kole jste musel otáčet proti Britovi Frydrychovi, naopak dnes vám příliš nevzdoroval Španěl Santamarta Roig…
V prvním setu proti Frydrychovi jsem vůbec nevěděl, co mám dělat. On hrál fakt dobře. Naštěstí mi pomohlo přerušení kvůli dešti. Dostal jsem se pak do zápasu. A dnes bylo prvních šest gemů takových nervózních, potom jsem ho ale brejkl a hrál jsem už moc dobře.

Při utkání jste měl na sobě kšiltovku ve stylu Nicka Kyrgiose. Inspiroval jste se u svého idolu?
Tu kšiltovku mi poslali lidi z firmy Fila, a tak jsem ji začal nosit. Myslím, že mi nosí štěstí. Je to čepice s rovným kšiltem, má ji třeba Reilly Opelka. A já jsem si kšilt ohnul směrem vzhůru, abych vypadal ještě víc jako Nick. On je můj největší idol. Myslím, že to je nejlepší tenisový hráč. A věřím, že se vrátí na okruh.

Který trenér vás v Londýně doprovází?
Pan Josef Čihák. Je to suprový kouč, jeden z nejlepších, mám ho moc rád. Od loňského Davis Cupu spolu jezdíme na turnaje. Sedli jsme si lidsky i po tenisové stránce.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
2. kolo dvouhry juniorů
Andres Santamarta Roig (ESP) – MAXIM MRVA 4:6, 2:6

1. kolo dvouhry juniorů
Viktor Frydrych (GBR) – MAXIM MRVA 6:1, 2:6, 2:6