Přemýšlel, jestli je pro tenis dost dobrý. Teď je přemožitel Macháče v semifinále US Open

- Jan Vojkůvka

Ač patřil mezi nejtalentovanější tenisty, kteří se narodili po roce 2000, dlouho se mu to nedařilo potvrdit. Zejména na grandslamových turnajích se Jack Draper trápil a jeho maximem bylo třetí kolo. Letos ale dokázal smůlu prolomit a nejen, že se usadil v elitní třicítce světa, ale na US Open se probil do premiérového semifinále.

Ač to vypadalo, že se Jack Draper velmi rychle vyšvihne mezi nejlepší tenisty světa, realita byla trošičku odlišná. Dvaadvacetiletý hráč musel zůstat trpělivý, překonávat nepřízeň osudu a tvrdě na sobě pracovat, aby se vypracoval v tenistu, který může vyhrávat a může patřit mezi budoucí tenisové hvězdy.

„Měl jsem chvíle, kdy jsem přemýšlel o tom, že možná přestanu nebo jsem si říkal, jestli jsem pro tento sport stvořený? Jsem opravdu dost dobrý? A podobné věci,“ cituje jeho vyjádření oficiální web ATP.

Píle a poctivý trénink, to nakonec dopomohlo mladému Britovi, aby konečně začal sbírat vysněné vavříny. Byť dosahoval velmi dobrých výsledků i v předchozích letech, nedokázal se pevně udržet v Top 50 na žebříčku ATP. Letošní sezonu však může označit jako průlomovou.

Z 62. pozice na rankingu se vyhoupl až na 25. místo, na trávě ve Stuttgartu získal svůj první titul na okruhu ATP a nyní, na US Open, je poprvé v semifinále grandslamu!

„Pořád jsem si věřil, pořád jsem na sobě pracoval. Byly to těžké chvíle. V porovnání s tím tohle nejsou vůbec těžké chvíle, je to privilegium a je to čest být v této pozici. Proto tak tvrdě pracuji, takže musím prostě pokračovat v nastoupené cestě,“ prohlásil Brit.

Jeho cesta do semifinále US Open je na první pohled skutečně úchvatná. V pěti zápasech neztratil ani jeden set, v osmifinále vyřadil rozjetého Tomáše Macháče a ve čtvrtfinále si poradil s favorizovaným Alexem De Minaurem. Stal se z něj zkrátka někdo úplně jiný, než kým byl v předchozích letech, kdy se mu nedařilo zcela naplňovat svůj potenciál.

„Už dlouho na sobě tvrdě pracuji. Řekl bych, že loňský rok byl pro mě opravdu zlomový, když jsem měl problémy se zraněním a v létě jsem si vzal hodně volna kvůli zranění ramene,“ připomněl Draper své loňské obtíže, během kterých chvílemi propadal skepsi. „Musel jsem sledovat všechny ty mladé, úžasné hráče, jak vyhrávají úžasné turnaje. Cítil jsem, že prostě nedělám dost pro to, abych se sám dostal do této pozice,“ vyprávěl.

Jak ale ukazuje tato sezona, ve které vyhrál 30 zápasů a jen 17 jich prohrál, přičemž už vůbec nestartuje na challengerech, což loni občas musel, vše se v dobré obrací. Z Drapera se stává tenista, který klidně může být novou dlouhodobou britskou jedničkou po Andym Murraym.

O další životní úspěch, tedy postup do grandslamového finále, se Jack Draper utká v pátek se světovou jedničkou Jannikem Sinnerem.