Studená britská sprcha. Jsem na sebe naštvaný, ale turnaj byl skvělý, ví Macháč

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Parádní turnaj dostal pro Tomáše Macháče velmi přísnou tečku. Český tenista vstupoval do osmifinále US Open proti Jackovi Draperovi s vědomím, že vyhrál po boji všechny tři vzájemné duely. Macháč však vycházející britské hvězdě nedokázal vůbec vzdorovat a na dvorci Louise Armstronga utrpěl za pouhých 102 minut drtivou porážku 3:6, 1:6 a 2:6.

Dokážete vysvětlit, co se v utkání proti Draperovi stalo?
Začal jsem s formou, kterou jsem tu měl, ale on postupně měnil hru, a proto byl ten zápas úplně jiný. Měl jsem se líp připravit. Každopádně před ním klobouk dolů. Zahrál fakt skvěle a převálcoval mě. Jack je vynikající tenista, který bude určitě v desítce. Škoda, že jsem to nezvládl.

Hrálo roli i to, že se pro vás jednalo o premiérové singlové osmifinále na grandslamu?
Byl jsem stejně nervózní jako v předchozích zápasech. Hrál jsem proti soupeřovi, který mohl také postoupit poprvé do čtvrtfinále. Myslím, že tam tenhle tenista bude ještě několikrát a doufejme, že tyhle bitvy spolu odehrajeme i v budoucnu.

Drapera jste v předchozích vzájemných duelech vždy porazil. V čem se podle vás v poslední době zlepšil?
Myslím, že byl loňskou sezonu nějaký čas zraněný. Absolvoval pár turnajů a ty většinou odehrál skvěle. Letos odehrál větší počet akcí a rozehrál se o to víc. Zapracoval na sobě. Tenhle turnaj mu vysloveně sedí, předvádí tady skvělý tenis. Myslím, že tu může být i ve finále.

US Open pro vás má přísnou tečku. Přesto asi nejde hodnotit negativně, že?
Turnaj byl samozřejmě skvělý. Byl bych blázen, kdybych řekl, že ne. Každopádně teď jsem na sebe hodně naštvaný a zklamaný. Zkusím to ale vzít i z pozitivní stránky, z tohoto zápasu můžu vycházet do těch dalších.

Spousta tenistů řeší v pokročilé fázi náročné sezony různá zranění nebo nemoci. Vy jste zdravotně fit?
Naštěstí ano. Na olympiádě jsem měl malou rýmu, ale moje imunita je zatím silná. Žádné zranění jsem za posledních osm týdnů neměl. Trochu mě bolelo za krkem, ale to jsme dali hned dohromady. Takže dobrý.

Už za týden vás čeká skupinová fáze Davis Cupu ve Valencii. Těšíte se na místo, kde jste loni s týmovými parťáky zazářili?
Vždycky moc rád reprezentuju Českou republiku, na druhou stranu je to teď dost náročné. Pokusím se dostat do pohody. Myslím, že je to reálné, čas ještě mám. Udělám vše pro to, abych se dal dohromady.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry mužů
Jack Draper (GBR, 25.) – TOMÁŠ MACHÁČ (39.) 6:3, 6:1, 6:2