Ani video nepomohlo. Kalinskou obrali o brejkbol, na US Open nakonec končí

- Jan Vojkůvka

Sporné situace během tenisových zápasů by měla vyřešit video challenge, nebo by alespoň mohla. Tu už nějaký čas mohou využít tenisté a tenistky na US Open. Jenže, jak se ukázalo v utkání mezi Annou Kalinskou a Beatriz Haddad Maiovou, ani tzv. VAR mnohdy nezabrání špatnému posouzení situace.

Obětí špatného vyhodnocení byla Kalinská. Ta vedla v prvním setu třetího kola nad Haddad Maiovou 2:0 a tlačila se přes shodu k brejkbolu. Ve výměně výborně zkrátila úder a Haddad Maiová míček vyškrábla během velmi sporné situace.

Umpirová rozhodčí rozhodla, že fiftýn půjde na stranu Brazilky, která podle ní stihla míček odehrát rámem rakety. Toto rozhodnutí se Kalinské nelíbilo a vzala si challenge, kterou hráči mohou na US Open používat například při domnělém dvojdopadu či zásahu soupeřova těla.

Opakované záběry odhalily, že Haddad Maiová buď míček odehrála až po dvojdopadu, nebo raketou míček otřela o zem, načež balonek odletěl za síť. Na každý pád je patrné, že se míček před či po úderu dotkne země. 

Kalinská si byla jistá, že bod patří jí. O to víc byla následně šokována, když umpirová rozhodčí oznámila, že podle ní se jednalo o legální úder a fiftýn zůstává na straně Haddad Maiové, která ve třetím gemu šla následně podávat při výhodě.

Kalinskou, která se rozčilovala a dohadovala, celá situace dost poznamenala. Mohla útočit na vedení 3:0, místo toho však její soupeřka servis udržela a snížila na 1:2. Kalinská si sice pak ještě jednou podání podržela, ale záhy se její hra zcela rozpadla. Haddad Maiová úvodní sadu otočila a nakonec po 81 minutách postoupila do osmifinále po výhře 6:3, 6:1.