Setkání s bariérou? Lidi už se pro mě natahovali, líčí osmifinalistka Muchová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Při své premiéře na dvorci Grandstand vytasila Karolína Muchová všechny trumfy. Anastasia Potapovová byla z dokonale hrající Češky nešťastná a nezmohla se na odpor. Muchová nastřílela 24 vítězných míčů včetně osmi es, odvrátila oba brejkboly soupeřky a za pouhých 73 minut splnila po setech 6:4 a 6:2 další newyorský úkol.

Snad jedinou drobnou komplikací pro Karolínu Muchovou ve třetím kole US Open byl úsměvný moment, kdy v předposledním gemu utkání málem přepadla přes bariéru na kraji dvorce. Diváci se už už chystali na náraz, jejich pomoc při zastavení české komety ale nakonec nebyla třeba.

„Myslela jsem, že tam mám ještě krok, ale už jsem byla na konci kurtu. A jak jsem byla rozběhlá, bylo těžké se zastavit. Lidi už se tam natahovali, aby mě chytili. Takže i kdybych přepadla, bylo by to do měkkého,“ usmívala se při vzpomínce na nevšední situaci Muchová.

Česká hvězda uzavřela zápas proti nebezpečné Potapovové o několik chvil později. Mezi šestnáct nejlepších tenistek US Open postoupila už potřetí v kariéře (a podruhé v řadě). Nutno zdůraznit, že mezi loňským a letošním ročníkem absolvovala únorovou operaci pravého zápěstí.

„Jsem ráda, že jsem ve čtvrtém kole. Neberu to jen tak. Letos jsem toho moc neodehrála, takže být ve druhém týdnu na grandslamu po takové době je super,“ uvědomuje si Muchová, která byla se svou hrou opět spokojená.

„Věděla jsem, že ona je velmi těžká soupeřka, že mi vrátí spoustu míčů. Hrála i hýbala se dost rychle. Jsem ráda, že jsem zůstala soustředěná. Jakmile mi dala šanci, tak jsem se jí chopila,“ vyprávěla loňská semifinalistka turnaje.

Muchová při rozhovorech opakovaně líčí, že má pro neevropský New York slabost. Pulzující město, aktivní fanoušci a místy elektrizující atmosféra jí zcela vyhovují. „Mám ráda zdejší vibe, je tu hluk, hodně lidí... Prostě New York. Chodím tady do hezkých restaurací, miluju Central Park. Vždycky se těším, až se sem vrátím,“ vyznala se.

Aby mohla osmadvacetiletá Češka pokračovat v zatím parádní jízdě svým milovaným US Open, bude muset vyzrát v osmifinále na rozjetou Jasmine Paolinovou. Drobná Italka letos hraje v životní formě, důkazem budiž finálové účasti na Roland Garros a ve Wimbledonu nebo titul z tisícovky v Dubaji.

„Bude to určitě těžký zápas. Ona je agresivnější a sebevědomější, vrátí víc balonů. Hraje výborně, být dvakrát ve finále na grandslamech je obdivuhodné. Je to velmi milá holka. Jsem její fanynka,“ pochválila svou nadcházející soupeřku Muchová.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry žen
KAROLÍNA MUCHOVÁ (52.) – Anastasia Potapovová (38.) 6:4, 6:2