Velký triumf! Muchová o kouzlu centrkurtu, účinné taktice i tipování na returnu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Tenisová škola čar a kouzel Karolíny Muchové měla ve čtvrtek večer vyučování na centrálním dvorci Arthura Ashe. Česká tenistka tam po výborném výkonu přehrála dvojnásobnou turnajovou šampionku Naomi Ósakaovou 6:3, 7:6(5) a popáté v kariéře pronikla do třetího kola US Open. „Atmosféra byla elektrizující. Myslím, že bylo snad i plno. Je tam velký ruch. První zápas jsem hrála na šestce, to se s tímhle nedá moc porovnat,“ usmívala se Muchová.

Když chcete porazit Naomi Ósakaovou na jejím oblíbeném turnaji, potřebujete i dávku štěstí. Karolína Muchová se prezentovala soustředěným výkonem, chybovala pouze minimálně. Přesto ve druhém setu málem podlehla hrubé síle japonské superhvězdy.

Šestadvacetiletá Ósakaová ale v klíčových chvílích selhala. Ve druhém setu nejprve nevyužila tři setboly za stavu 5:4 a 40:0, posléze zakončila tiebreak a tím i celý zápas hrubkou z forhendu, kdy netrefila odkrytou část dvorce.

„Bylo to těžké utkání. Jsem ráda, že jsem ho dokázala uzavřít ve dvou setech,“ oddechla si Muchová. „Pro takové zápasy, s takovou atmosférou a energií, tenis hraju. Naomi je úžasná tenistka. Jsem ráda, že ji vidím zpátky.“

Rodačka z Olomouce ozdobila svůj výkon spoustou vydařených čopovaných bekhendů, kterými měnila tempo hry a nutila soupeřku k větší porci pohybu, než by Ósakaová chtěla.

„Byl to plán. Přišlo mi, že fungoval, takže jsem se ho chtěla držet. Snažila jsem se tak hrát celý zápas,“ vysvětlila Muchová, která trefila 24 vítězných úderů a chybovala pouze 13krát.

To na returnu se proti ranařce Ósakaové, jež umí servírovat rychlostí přes 190 kilometrů za hodinu, uchýlila ke kurióznější taktice.

„Sem tam jsem jen hádala strany. A dařilo se mi to. Naomi má opravdu dobrý servis, hodně prudký a z nadhozu nejde poznat, kam ho zahraje,“ pochválila svou soupeřku osmadvacetiletá Češka.

Souboj s japonskou šampionkou měl parametry zápasu z mnohem pozdější fáze turnaje, obě tenistky jsou ale především kvůli dlouhodobější absenci na okruhu mezi nenasazenými. To platí především pro Muchovou, jež nehrála od loňského US Open až do letošní travnaté sezony.

„Potřebuju si v zápasech projít těžkými situacemi. Snažila jsem se být soustředěná a dělat v těchhle momentech všechno, co jsem mohla. Dneska to fungovalo celkem dobře a jsem si jistá, že mi to do dalších utkání pomůže,“ věří šikovná Češka.

Další překážkou v její cestě za úspěchem bude v sobotu Ruska Anastasija Potapovová. „I od ní je to taková rychlá hra. Ještě jsem ji tu neviděla hrát, na její zápasy se kouknu. Je to velmi dobrá tenistka,“ doplnila Muchová.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry žen
Naomi Ósakaová (JPN, 88.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (52.) 3:6, 6:7(5)