Menšík po obratu: Říkal jsem si, že už je konec. Pak jsem se dostal do zóny

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Pouhý den po Jiřím Lehečkovi obrátil stav 0:2 na sety také jeho reprezentační kolega Jakub Menšík! Český mladík svedl ve druhém kole US Open urputnou bitvu s neznámým, ale excelentně hrajícím Australanem Tristanem Schoolkatem. Stylově odvrátil dva mečboly při svém podání, bravurně zvládl zápasový supertiebreak a po čtyřech a čtvrt hodině emotivně oslavil vítězství 6:7(4), 2:6, 6:2, 7:6(5) a 7:6(10:3).

Jak se ohlížíte za svým obratem ve druhém kole US Open?
Byla to zatím asi moje největší tenisová výzva. Těší mě, že jsem to po dvou nevydařených setech zvládl, že jsem sebral všechny síly. V průběhu dalších tří setů jsem se snažil jenom hrát, věřil jsem až do konce.

Co vás trápilo v prvních dvou setech?
Nebyl jsem spokojený s mým výkonem a některými věcmi. Tím myslím rakety, boty a tak dále. Víceméně jsem si za to mohl sám, druhý set jsem mu dal moc jednoduše. Ale čím déle se hrálo, tím víc jsem cítil, že hraju lépe a lépe. V supertiebreaku jsem byl uvolněný. Říkal jsem si, že ze sebe musím vyždímat všechny síly. A to se povedlo. Dostal jsem se do své zóny. Velice nadstandardně jsem zaservíroval a odreturnoval, pohlídal jsem si úvody výměn a to rozhodlo.

V desátém gemu čtvrté sady jste čelil při svém podání stavu 15:40 a tedy dvěma mečbolům…
Při prvním mečbolu jsem si říkal, že už je asi konec. Soupeř neuvěřitelně zareturnoval, byl jsem hned v obraně. Měl jsem tam forhend v běhu a on šel na síť. Do té chvíle jsem z takových míčů neuhrál skoro žádný. On byl na síti excelentní. Nějakým zázrakem jsem mu zahrál skvěle pod nohy. Pak jsem dobře odservíroval, byla shoda a najednou jsem byl zpátky v zápase. To jsou přesně momenty, kdy si člověk říká, že už je konec a je hlavou v letadle. Ale když se to podaří otočit, dodá mu to vítr do plachet. A pak je schopen předvést skvělý výkon, což se stalo i mně.

Překvapil vás výkon soupeře, který je v žebříčku na chvostu druhé stovky?
Tenhle soupeř, i když je 193. na světě, předvedl trojnásobně lepší výkon než Félix (Auger-Aliassime) v prvním kole. To se vůbec nedá srovnat. Najednou tady byl nažhavený další týpek, který nemá tolik zkušeností na tour.

Schoolkate exceloval hlavně při hře u sítě, že?
Přišlo mi, že i když jsem měl nahraný forhend a on byl na síti, stejně jsem byl v nevýhodě, protože on to tam nějakým zázrakem vždy dokázal vytáhnout. A když jsem nabíhal na síť, tak on najednou z nevinného míčku vyčaroval někdy i s dávkou štěstí bod. Měl to neuvěřitelně v ruce.

Loni jste schytal ve třetím kole US Open výprask se silným Taylorem Fritzem, tentokrát vás čeká nenasazený Portugalec Nuno Borges. Co vy na to?
Los si člověk nevybírá. Minulý rok jsem tady v prvních dvou kolech nehrál s nasazeným soupeřem a měl jsem ho až ve třetím, kdežto letos jsem nasazeného dostal už do prvního kola. Tahle část pavouku se vyčistila, byl tam Tsitsipas... Určitě je to lepší, než kdybych hrál ve třetím kole s Djokovičem. Ale každý mač je jiný a v daný den je možné, že outsider je schopný předvést lepší výkon. Do zápasu půjdu úplně stejně jako do tohohle nebo do prvního kola.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry mužů
Tristan Schoolkate (AUS, 193.) – JAKUB MENŠÍK (65.) 7:6(4), 6:2, 2:6, 6:7(5), 6:7(3)