Zpět v oblíbeném New Yorku. Vážím si toho, doznala se Muchová. Ale co ta klimatizace?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Pro člověka neznalého amerických poměrů je kulturním šokem, jak moc je za Atlantským oceánem populární klimatizace. Ani organizátoři US Open se s využíváním této technologie „nemažou“ a v interiérech areálu včetně menší místnosti pro rozhovory číslo 2 nastavují teplotu mnohem nižší, než je ve venkovních tropech. Karolína Muchová, která v úvodním kole turnaje porazila domácí Katie Volynetsovou 6:3 a 7:5, tak absolvovala úterní tiskovku pečlivě zabalená do mikiny.

„Jsem na to samozřejmě zvyklá, je to tady v těch zemích, nebo i v Dubaji jsou blázni do klimatizací. Proto jsem tu v mikině a teplácích. Není ideální skočit z 35 stupňů do 20. Nechtěla bych riskovat nějaké nachlazení,“ vysvětlila Karolína Muchová, jaké výzvě také čelí tenisoví profesionálové na US Open.

Loňská turnajová semifinalistka se vrátila na místo, kde naposledy zapsala jeden ze svých nejlepších grandslamových výsledků. Zároveň si ale při svém tažení mezi nejlepší čtyřku zranila zápěstí a posléze nehrála až do letošního června.

„Vím o tom, že jsem tady hrála dobře. Ale jsem úplně v jiné situaci, takže se na to snažím nemyslet. Minulý rok jsem tu byla jako top ten hráčka, měla jsem toho spoustu nahraného a byla jsem nasazená,“ rozpovídala se rodačka z Olomouce.

Pro někdejší světovou osmičku je US Open speciální i tím, že se na něm v roce 2018 rázně uvedla mezi elitou. Jako kvalifikantka tehdy pronikla až do třetího kola, když na své cestě zaskočila i hvězdnou Španělku Garbiňe Muguruzaovou.

„Grandslamy jsou pro mě nejvíc. New York jako město mám celkově ráda. Vážím si toho, že tu jsem,“ doznala se osmadvacetiletá Muchová.

Své fanoušky na úvod letošního ročníku rozradostnila nejen dvousetovou výhrou, ale i fenomenálním úderem za zády v polovině prvního setu. Tento kousek bude jistě aspirovat na nejlepší „trick shot“ turnaje.

„Když soupeřka smečovala, tipla jsem stranu, míč jsem přeběhla, a tak jsem ho zkusila vyškrábnout. Povedlo se to zrovna takhle. Bylo trochu štěstí, že můj úder spadl do kurtu. Samozřejmě mě to potěšilo. V ten moment jsem se nad tím s týmem trochu pousmála, ale zápas jde potom dál,“ popsala Muchová.

Její další soupeřkou nebude nikdo jiný než čtyřnásobná grandslamová šampionka a bývalá světová jednička Naomi Ósakaová. Japonská superstar si v prvním kole po skvělém výkonu hladce poradila s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou.

„Neviděla jsem teď Naomi moc hrát. Ona měla vždycky skvělý servis. Když člověk zahraje míček na ni, přiletí na druhou stranu petelice. Zatímco v prvním kole jsem měla na své údery čas, v druhém to bude hodně rozdílné,“ vyhlíží Muchová.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
KAROLÍNA MUCHOVÁ (52.) – Katie Volynetsová (USA, 57.) 6:3, 7:5