VIDEO: Nišioka se kvůli křečím skácel na zem. Chování jeho soupeře šokovalo fanoušky

- Jan Vojkůvka

Úvodní kolo US Open nabídlo v pondělí řadu pětisetových dramatických bitev. K jedné takové došlo i v utkání mezi Jošihitem Nišiokou a Miomirem Kecmanovičem, avšak tento duel se nakonec vůbec nedohrál. Nišioka se totiž za stavu 6:7, 6:2, 7:5, 5:7 a 0:1 skácel na zem kvůli křečím, které jej trápily už v průběhu čtvrté sady. Chování jeho soupeře je přitom řadou tenisových fanoušků považováno za ostudné.

Na sociálních sítích i v nejrůznějších médiích se objevily snímky, jak Miomir Kecmanovič sedí vedle svého soupeře, zatímco ten je ošetřován. Příkladné sportovní chování, chtělo by se říct.

Realita je však podle všeho zcela opačná.

Nišioku trápily křeče už v průběhu čtvrté sady, avšak zápas nechtěl vzdát. V pátém setu se pak jeho stav začal výrazně zhoršovat. Ve druhém gemu se mezi svými servisy předkláněl a bylo patrné, že mu začíná být hodně zle.

Když pak zahodil raketu a nebyl schopný se udržet na nohou, tak se Kecmanovič vydal za umpirovou rozhodčí a začal upozorňovat na pozastavený čas pro servis a podle svědků protestoval, aby Nišioka dostal přestávku na ošetření. Jeho rozčilování je patrné i na přiloženém videu.

Nišioka se mezitím opřel o hrazení za kurtem a nedokázal se narovnat. Umpirová rozhodčí se za ním vypravila, zatímco Kecmanovič rozhazoval rukama. Japonec se posléze sesunul k zemi a bylo zřejmé, že utkání skončí skrečí ze strany Nišioky.

K tomu nakonec skutečně došlo. Jak popsal sám Nišioka na sociálních sítích, jeho tělo se po více než třech a půl hodinách boje dostalo do celkové křeče. „V závěrečném setu mě začaly brát křeče v pase víc než v nohách a nemohl jsem se narovnat. Pak se mi začaly křečovitě svírat i nohy. Dostával jsem opakovaně křeče do lopatek, obou kyčlí, boků a stehen. Najednou jsem byl celý jako v křeči,“ napsal s tím, že je v pořádku a o jeho zdravotní stav nemusí mít lidé obavy.

Nejsmutnější na celé situaci přitom není jen to, že Nišiokovi zdravotní stav zabránil pokračovat v utkání, ale chování Kecmanoviče. Ten až ve chvíli, kdy bylo známo, že utkání nebude pokračovat, vzal lahev s vodou a přešel k Nišiokovi, k němuž si sedl.

Tyto záběry se pak šířily na sociálních sítích a ukazovaly Kecmanoviče jako příkladného sportovce, který se zajímá o zdraví svých soupeřů. Podle tenisových fanoušků se však zachoval jako sobec a ke změně chování došlo až po ukončení zápasu.