Konečně i New York! Lehečka o prolomení smůly, složité aklimatizaci i další výzvě

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Po hrůzném začátku se Jiří Lehečka neustále zlepšoval, až dostal souboj s Maďarem Mártonem Fucsovicsem zcela pod kontrolu. Za stavu 1:6, 6:4, 6:3 a 3:0 mu maďarský soupeř kvůli zranění zad skrečoval, a tak se žebříčkově nejlepší český tenista dočkal premiérové výhry v hlavní soutěži US Open. „Postoupit do druhého kola grandslamu je vždycky super. Celkově jsem rád, že jsem odehrál zápas bez bolestí,“ hlásil v rozhovoru s českými reportéry Lehečka.

Už po rozlosování bylo jasné, že utkání s Mártonem Fucsovicsem nebude pro Jiřího Lehečku žádnou procházkou růžovým sadem. Dvaatřicetiletý Maďar má zkušeností na rozdávání, dokáže porazit kvalitní hráče a libuje si v dlouhých zápasech na grandslamech.

Když navíc Fucsovics vstoupil do utkání vynikajícím způsobem a rychle získal první set, nevypadlo to s dvaadvacetiletým Lehečkou vůbec dobře. V klíčovém desátém gemu druhého setu ale český mladík konečně prolomil smůlu na returnu a od té chvíle na dvorci číslo 6 kraloval.

Jak vás těší, že jste ukončil vaše newyorské prokletí? Loni i předloni jste tady vypadl v prvním kole, v roce 2021 jste neprošel kvalifikací…
Jsem rád, že jsem smůlu prolomil. Je to pro mě důležitá výhra. V předchozích zápasech jsem tady nehrál nějak dobře, spíš jsem se trápil. O to cennější je, že jsem se dokázal do zápasu vrátit a vybojovat si vedení, které už jeho tělo nezvládlo. Postoupit do druhého kola grandslamu je vždycky super. Celkově jsem rád, že jsem odehrál zápas bez bolestí, cítím se dobře.

Pociťoval jste nějaká omezení ve výkonu Fucsovicse, který si nechával záda i ošetřovat?
Změnu v jeho hře jsem cítil pouze na jeho servisu, od základní čáry hrál pořád velice slušně. Cítil jsem, že není extrémně limitovaný, ale při servisu se snažil hrát na jistotu nebo naopak přiriskoval. Neměl takový rytmus, který ho provázel prvního dva a půl setu. Doufám, že se brzo uzdraví.

Co se stalo v prvním setu, který vám rychle utekl?
Předvedl jsem v něm velice špatný výkon. Měl jsem špatnou mezihru a neservíroval jsem vůbec dobře. A celkově tam nebyly věci, o které se má hra opírá. Pak jsem se do toho začal dostávat. Druhý set byl vybojovaný a ve třetím už jsem konečně chytil rytmus. Začal jsem hrát to, s čím jsem do zápasu šel.

Už po několika gemech jste měl zcela propocené triko. Jak složité bylo popasovat se s podmínkami?
I když jsme se před utkáním snažili trochu víc aklimatizovat venku, bylo to těžké. Když jsem šel na zápas, bylo strašné vedro a docela dusno. Trochu jsem s tím bojoval, ale ve výsledku jsem byl schopný se s tím poprat. Podmínky mi přišly neustálené, hodně se měnily.

Ve druhém kole vás čeká třicetiletý americký kvalifikant Mitchell Krueger, který je v žebříčku až na 179. místě. Co od něj čekáte?
Hrál jsem s ním loni ve Winston-Salemu a zvítězil jsem ve třech setech. Nebylo to nic jednoduchého. Je to zkušený kluk, který je na tour delší dobu. Je to ryzí betonář, má rád tvrdý povrch a v Americe se mu hraje dobře. Určitě bude tlačený publikem. Očekávám, že to bude velká bitva a že budu muset předvést lepší výkon.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry mužů
Márton Fucsovics (HUN, 81.) – JIŘÍ LEHEČKA (38.) 6:1, 4:6, 3:6, 0:3 skreč