Šokující ohnutí pravidel. Michelsen odpáleným míčkem trefil diváka, dostal pouze varování

- Jan Vojkůvka

Finále turnaje ATP ve Winston-Salemu bylo hodně rychlé, za 64 minut se z vítězství 6:0, 6:3 radoval Lorenzo Sonego. Jenže podle pravidel se vůbec nemělo dohrát. Domácí Alex Michelsen totiž měl být po pouhých 14 minutách diskvalifikován za vztekle odpálený míček, kterým trefil jednu z divaček. Umpirová rozhodčí Aurelie Tourteová se však rozhodla, že Američanovi udělí pouze varování.

K inkriminované situaci došlo po skončení čtvrtého gemu, v němž Sonego vybojoval svůj druhý brejk a ujal se vedení 4:0. Michelsen v tu chvíli vztekle odpálil míček na druhou stranu kurtu, přičemž zasáhl jednu z divaček.

Devatenáctiletý Američan okamžitě věděl, že je zle, rychle se omlouval a vypadal, že se u sítě zhroutí. Tušil, že je konec zápasu. K vlastní úlevě se však mýlil.

Podle pravidel má toto chování za následek jediné – diskvalifikaci. V minulosti byly k vidění diskvalifikace za mnohem menší prohřešky. Namátkou se dá zmínit nevinné odpinknutí míčku ze strany Novaka Djokoviče na US Open, kterým trefil čárovou rozhodčí, či přísná diskvalifikace Miju Katové, která na Roland Garros trefila mladou sběračku míčků při odehrání balonku na druhou stranu kurtu po konci výměny.

Srovnat tyto dvě události s tím, co udělal Michelsen, zkrátka nelze. Přesto se však Američan vyhnul diskvalifikaci. Možná proto, že se jednalo o finále, možná proto, že divačka řekla, že jí nic není.

Rozhodčí Tourteová totiž hned šla se zasaženou fanynkou komunikovat, načež se vydala k síti a oznámila Michelsenovi, že dostane varování za nesportovní chování. Tomu viditelně spadl kámen ze srdce a ještě se několikrát směrem k tribuně omluvil.

Pro mnohé se jednalo o šokující ohnutí pravidel, aby finále ve Winston-Salemu mohlo pokračovat.

„Nejsem si jistý, jak ospravedlníme to, že Alex Michelsen mohl pokračovat v utkání, navzdory velkorysosti zasaženého fanouška, oproti jiným hráčům, kteří byli vyloučeni z turnajů za neúmyslné zasažení po odpinknutí míčku. Potřebujeme nějaké jednotné uplatňování pravidel,“ shrnul pocity řady lidí novinář Jon Wertheim.

Jak ovšem bylo zmíněno, Michelsenovi nakonec vyhnutí se diskvalifikaci stejně nepomohlo. Ve finále proti Lorenzovi Sonegovi uhrál jen tři gemy.