Zemřel bývalý Federerův trenér. Švýcarovi pomohl k prvnímu Wimbledonu

- Jan Vojkůvka

Bývalý švédský tenista a trenér Peter Lundgren, kterého proslavilo zejména angažmá u Rogera Federera, zemřel v pouhých 59 letech. Informaci o jeho úmrtí zveřejnila Lundgrenova rodina. Vedle Federera koučoval například Marcela Riose, Marata Safina, Grigora Dimitrova nebo Danielu Hantuchovou.

Lundgren patřil v osmdesátých letech minulého století k silné švédské generaci tenistů, kdy na tehdejší tenisovou ikonu Björna Borga zkoušeli navázat Mats Wilander či Stefan Edberg.

Mezi Lundgrenovy největší úspěchy v tenisové kariéře patří tři singlové a tři deblové tituly na okruhu ATP, postup do deblového finále Australian Open v roce 1988 a 25. místo na žebříčku ATP, na což dosáhl v prosinci 1987.

Možná i proto, že věhlasu svých krajanů a bývalých světových jedniček nikdy nedosáhl, tak se v roce 1995 ve 30 letech rozhodl s profesionálním tenisem skončit a vrhnout se na kariéru trenéra.

Napřed pomohl Chilanovi Marcelovi Riosovi v cestě do elitní světové desítky, načež byla jejich spolupráce ukončena. Jak Lundgren trefně poznamenal, bouřlivý Jihoameričan potřeboval spíš psychologa než trenéra. Přesto mu angažmá u chilské hvězdy velmi pomohlo do další kariéry.

V roce 2000 se dostal do týmu Rogera Federera, v němž nahradil Petera Cartera. Tedy muže, který udělal ze Švýcara tenisového elegána a nasměroval jeho kariéru správným směrem.

Spojení Lundgrena s Federerem začalo postupně přinášet kýžené ovoce. Budoucí tenisová superhvězda pod vedením švédského kouče vybojovala celkem deset titulů na okruhu ATP a k tomu v roce 2003 ovládla svůj první Wimbledon z celkových osmi.

Po poněkud překvapivém rozchodu se Lundgren ujal Marata Safina, jemuž pomohl v roce 2005 k titulu na Australian Open. Postupně pak trénoval také Marcose Baghdatise, Grigora Dimitrova, Stana Wawrinku a Danielu Hantuchovou. Mezitím pracoval rovněž u britského daviscupového týmu.

Lundgren byl diabetikem 2. typu a v roce 2023 mu byla amputována noha. Zda jsou komplikace spojené s touto nemocí také důvodem úmrtí bývalého švédského kouče, zveřejněno nebylo.