Minus set a dva brejky. Siniaková je po dalším parádním obratu v Clevelandu v semifinále

- Filip Lefenda

Kateřina Siniaková (36.) otočila na podniku WTA 250 v americkém Clevelandu už třetí třísetovou bitvu, a zahraje si tak bezprostředně před US Open o turnajové finále. V noci ze čtvrtku na pátek porazila v souboji nasazených hráček po více než dvou hodinách domácí Peyton Stearnsovou (47.) 1:6, 6:3 a 6:4. Osmadvacetiletá Češka přitom byla ve druhém setu už o dva brejky pozadu.

Siniaková vstoupila do zápasu brejkem. Paradoxně šlo na dlouhou dobu o její jediný zápis do skóre. Následovala totiž dlouhá šňůra devíti prohraných gemů v řadě. Vyústila ve ztrátu 1:6 a 0:3, přičemž ve výsledku druhého dějství byly ukryty rovnou dva brejky.

Ani za takřka bezvýchodné situace nesložila zlatá medailistka z Paříže zbraně a nadechla se k úžasnému obratu. Ve čtvrtém gemu druhé sady si vůbec poprvé uhrála vlastní servis. Jako by ji tato skutečnost takříkajíc nakopla do dalšího průběhu. Karty se totiž zcela otočily a Siniaková už nepovolila Stearnsové v setu ani jeden gem.

Do toho rozhodujícího vstoupila Siniaková brejkem, jenže ho na podání nedokázala potvrdit. Naprosto stejný scénář se urodil po brejku na 4:3. Američanka vyrovnala na příjmu čistou hrou na 4:4, jenže následně se to samé povedlo i Siniakové. Skrze shodu a druhý proměněný mečbol už se posléze povedlo Češce dramatický duel na servisu uzavřít.

Siniaková tak na turnaji už potřetí zvítězila poté, co ztratila první sadu. V prvním kole prohrávala s Japonkou Išijovou v rozhodujícím setu už 1:5 a musela odvracet tři mečboly. V osmifinále byla se Španělkou Bouzasovou ve druhém setu třikrát o brejk pozadu a ve třetím dvakrát. Obrat ze stavu 3:5 dokonala skrze tiebreak.

Rodačka z Hradce Králové tak na elitním okruhu (WTA 250 a výše) na třetí letošní pokus poprvé prošla přes čtvrtfinále a zahraje si poprvé od loňského října o finále. Příští soupeřkou Siniakové bude v Clevelandu nejvýše nasazená Beatriz Haddad Maiová (23.) z Brazílie. Duel je na programu v noci z pátku na sobotu hodinu po půlnoci.

Tennis in the Land, Cleveland (ženy, USA, 267 082 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
KATEŘINA SINIAKOVÁ (36.) – Peyton Stearnsová (USA, 47.) 1:6, 6:3, 6:4