Technika, co se mýlí. ATP mění po Fritzově aféře pravidla

- Jan Vojkůvka

Ani stroje a technika nejsou bezchybné. Po tomto zjištění na turnajích Masters v Montréalu a Cincinnati dospěla ATP k tomu názoru, že je potřeba upravit pravidla. Zástupce mužské asociace k tomu přiměla zejména aféra Taylora Fritze, jenž se kvůli chybě elektronického hlášení autů pohádal s rozhodčím.

Technický pokrok zastavit nelze. Aby se zamezilo chybám, které často páchali na turnajích čároví rozhodčí, bylo zavedeno elektronické hlášení autů, které mělo tyto chyby eliminovat a zajistit, že na kurtu bude panovat mezi soupeři rovina bez zásahů lajnových rozhodčích.

Občas se sice objevily sporné okamžiky, ale pomyslný pohár trpělivosti přetekl až během probíhajícího Masters v Cincinnati. Jak jsme informovali dříve, Taylora Fritze chyba techniky připravila ve druhém setu o brejkbol a ani debata s rozhodčím na tom nic nezměnila.

Byť se jednalo o jasnou chybu elektronického hlášení autů, výměna pokračovala, na což poukázal umpirový rozhodčí. Podle něj nebylo možné přisoudit Fritzovi fiftýn kvůli situaci, která se stala o několik úderů dříve. Fritz měl výměnu okamžitě zastavit, když si všiml autu.

„Ne, počkat. Ne, ne, ne. Netvrďte mi, že musím přerušovat výměnu, když máme elektronické hlášení autů,“ zlobil se v utkání prvního kola Taylor Fritz, který nakonec s Brandonem Nakashimou prohrál ve třech setech.

ATP po revizi celé situace dospěla k názoru, že pokud selže technika, je možné výsledek výměny zvrátit, i když se nebude jednat o okamžité přerušení hry. Fiftýn by tak připadl poškozenému, výměna by se již neopakovala, jako se stalo právě v duelu Fritze s Nakashimou.

„Po nedávných technických problémech s elektronickým systémem hlášení autů v Montréalu a Cincinnati jsme provedli důkladnou revizi našich protokolů. Do budoucna, pokud kontrolní rozhodčí (sleduje zápas a může vydat pokyn k přerušení výměny v případě viditelné chyby, pozn. redakce) během výměny zjistí, že míček byl v průběhu výměny v autu (ale nebyl systémem zahlášen), bude toto rozhodnutí v platnosti,“ vydala ATP prohlášení.

Rozhodně se jedná o krok směrem kupředu. Pokud totiž selže elektronické hlášení autů, na které se stále více spoléhá na největších světových turnajích, budou se tenisté moci proti těmto chybám bránit.