VIDEO: Fritze připravila o brejkbol technika. Nejšílenější věc, jakou jsem kdy viděl, kroutil hlavou

- Filip Lefenda

K bizarní situaci došlo na probíhající betonové tisícovce v americkém Cincinnati. Derby dvou domácích tenistů Taylora Fritze a Brandona Nakashimy ovlivnila v úvodním kole chyba elektronického systému, který nezahlásil jasný aut druhého jmenovaného. Ten posléze celý zápas vyhrál.

Silně favorizovaný Fritz prohrál s držitelem divoké karty úvodní set poměrem 4:6. V tom druhém vedl 3:2 a za stavu 30:30 byl na příjmu ve hře o brejkbol. O ten ho však v daný moment připravila chyba techniky.

Nakashima zahrál úder asi deset čísel za základní čáru. Fritz po úderu viditelně znejistěl, doufajíc ve funkčnost systému ale ve výměně pokračoval. K přerušení nakonec došlo z umpiru, ale až o několik úderů později.

„Koukněte, jak moc byl míč v autu,“ rozhazoval Fritz rukama a ukazoval na projekci. „Chápu tě, ale pokyn přišel až nyní. Výměna nebyla přerušena včas. Odehrálo se dalších šest nebo sedm úderů. Kdybys přerušil výměnu…“

„Ne, počkat. Ne, ne, ne. Netvrďte mi, že musím přerušovat výměnu, když máme elektronické hlášení autů,“ obořil se s ironickým úsměvem na sudího Fritz.

„Já vím. Ale takto to bohužel funguje. Máš možnost přerušit výměnu a nechat si stopu míče překontrolovat,“ kontroval umpirový rozhodčí Greg Allensworth. „Ano, takhle se to děje v případech, že není dostupné elektronické hlášení autů,“ stál si pevně za svým Fritz. Celé situaci se posledně vysmál i na svých sociálních sítích.

„Teď už je příliš pozdě. Musíme výměnu opakovat,“ nařídil rozhodčí. „Dobře. Ale proč jste výměnu nepřerušil vy? Sedíte na umpiru a míč byl v jasném autu,“ divil se dvanáctý tenista žebříčku ATP.

„Z mého pohledu šlo také o aut. Já ale výměnu sám od sebe za této situace přerušit nemohu,“ vysvětloval sudí, že pravidla jsou v tomto směru trochu jiná než na turnajích s klasickými kolegy na čárách. „Směšné. To je ta nejšílenější věc, jakou jsem kdy viděl,“ odvětil trpce zklamaný Američan.

Opakovanou výměnu získal Fritz. Místo brejku šlo pro něj pouze o brejkbol, který jeho krajan následně odvrátil a vyrovnal na 3:3. Favoritovi se podařilo uspět na příjmu v klíčovém desátém gemu, čímž si Fritz vynutil rozhodující sadu. Ta dospěla bez jediného ztraceného podání do zkrácené hry. V té si vedl lépe Nakashima, jenž slavil po 2 hodinách a 17 minutách cenný skalp 6:4, 4:6 a 7:6(4).