Prezident republiky přivítal na Hradě české wimbledonské šampionky

- Jan Vojkůvka

Prezident České republiky Petr Pavel ve čtvrtek přivítal na Pražském hradě české šampionky z nedávného travnatého grandslamu ve Wimbledonu. U slavnostní ceremonie byly přítomné vítězka dvouhry Barbora Krejčíková, šampionka čtyřhry Kateřina Siniaková a také vítězka turnaje do 14 let Jana Kovačková.

Prezident Pavel byl českými šampionkami obdarován podepsanými tenisovými raketami, míčky či wimbledonskými ručníky. Sám posléze tenistky ocenil za úspěšnou reprezentaci země na jednom z nejslavnějších tenisových turnajů světa.

„V případě Báry je to krásný příklad toho, že i když se třeba sezona nepovede od začátku úplně nejlépe, může nakonec vyústit v něco oslnivého. U Katky si myslím, že všechny soupeřky už dnes vědí, že je lepší hrát s vámi než proti vám. A v případě Jany je to krásný úspěch, když v takovémto věku dosáhnete tak vysoko a navíc máte před sebou ještě spoustu slibných let,“ cituje prohlášení prezidenta Pavla například web idnes.cz.

Letošní Wimbledon byl pro české barvy velmi úspěšný. Ve dvouhře se povedlo Barboře Krejčíkové navázat na loňský triumf Markéty Vondroušové. Na cestě za titulem vyřadila, mimo jiné, Veroniku Kuděrmetovovou, Danielle Collinsovou, Jelenu Ostapenkovou, Jelenu Rybakinovou a ve finále zastavila pouť rozjeté Jasmine Paoliniové.

V ženské čtyřhře se Kateřině Siniakové povedlo zopakovat úspěch z nedávného Roland Garros, kde vyhrála po boku Američanky Coco Gauffové. V All England Clubu nastoupila spolu s Američankou Taylor Townsendovou a v honbě za titulem si poradily s nasazenými jedničkami i dvojkami, tudíž absolvovaly nejtěžší možnou cestu za vítězstvím.

Čtrnáctiletá Jana Kovačková, která před necelými dvěma týdny pomohla české reprezentaci k vítězství v Summer Cupu, se po přesunu do Londýna zúčastnila turnaje dívek do 14 let. Na akci vyhrála všech pět zápasů a stala se jednoznačnou šampionkou.