Senzační turnaj završil výhrou nad dalším favoritem. Popyrin slaví největší titul kariéry

- Jan Vojkůvka

Životní úspěch oslavil na turnaji Masters v kanadském Montréalu australský tenista Alexei Popyrin. Coby 62. hráč světa dokráčel až do finále, v němž si poměrně hladce 6:2, 6:4 poradil s nasazenou pětkou Andrejem Rubljovem. Pětadvacetiletý Australan získal svůj pátý titul na okruhu ATP, avšak první v kategorii Masters.

Popyrinovi se v prvním setu povedlo odvrátit celkem čtyři brejkboly a prosadit se na returnu v prvním a pátém gemu. Ve druhé sadě sice neudržel vedení 3:1, ale v sedmém gemu odskočil opět do výhody jednoho brejku a zápas posléze dopodával.

Triumf v Montréalu pomohl Popyrinovi k novému kariérnímu maximu ve světovém žebříčku, v němž mu po aktualizaci patří 23. místo. Svým triumfem zároveň navázal na svého krajana Lleytona Hewitta, když se stal prvním Australanem, který od roku 2003 vyhrál turnaj Masters.

„Znamená to pro mě všechno. Všechna ta tvrdá práce a oběti, které jsem v posledních letech odvedl, se vyplatily,“ byl dojatý Popyrin. „Ale nejen já. I moje rodina, moje přítelkyně, můj tým, všichni kolem mě. Obětovali pro mě celý svůj život a to, že jsem pro ně vyhrál, je prostě úžasné.“

Nešlo ovšem jen o finále proti Rubljovovi. S výjimkou prvního kola, v němž porazil Tomáše Macháče, nastupoval pouze proti členům elitní dvacítky světového žebříčku. Postupně zdolal Bena Sheltona, Grigora Dimitrova, Huberta Hurkacze a Sebastiana Kordu. Jednalo se z jeho strany o senzační turnaj, který může z Popyrina udělat i černého koně na blížícím se US Open.

Pokud si udrží formu.