Snový návrat. Američanka překonala syndrom vyhoření a zahraje si o životní titul

- Michal Hladký

Když na konci loňského dubna talentovaná Amanda Anisimovová oznámila, že si dává od tenisu pauzu, málokdo očekával, že její následný návrat bude tak strmý. Dvaadvacetiletá floridská rodačka obzvlášť na severoamerických betonech září, vždyť už před týdnem ve Washingtonu dokráčela do čtvrtfinále. A teď si v Torontu zahraje premiérové finále tisícovky.

Na konci dubna loňského roku byla bilance Amandy Anisimovové tristní. Z jedenácti zápasů vyhrála jen tři, neobhájila několik cenných výsledků a v žebříčku WTA se propadla z 23. místa až do sedmé desítky.

Tehdy si řekla stop. Americká tenistka oznámila, že bojuje se syndromem vyhoření a naordinovala si pauzu od profesionálního okruhu.

Vrátila se na začátku letošní sezony v novozélandském Aucklandu. Že by se ze čtvrté stovky světového rankingu mohla bleskurychle posunout zpět mezi elitu, napověděla už její osmifinálová účast na Australian Open, kde podlehla následné vítězce Aryně Sabalenkové.

Poté přišel výsledkový útlum. Antuková část sezony jí nevyšla, příliš toho Anisimovová nepředvedla ani na trávě. Jenže přesun na severoamerické betony ji vrátil zpět do sedla. Ve Washingtonu se probojovala z kvalifikace až do čtvrtfinále a s nabytým sebevědomí přiletěla do Toronta.

V Mekce ledního hokeje vyřadila postupně Caroline Dolehideovou, Darju Kasatkinovou, Annu Kalinskou i Arynu Sabalenkovou. V semifinále pak poprvé ztratila set, krajanku Emmu Navarrovou však přehrála 6:3, 2:6 a 6:2 a postoupila do svého premiérového finále tisícovky.

„Jsem opravdu šťastná. Je to skvělý úspěch, pro který jsem tvrdě pracovala. Až jsem trochu překvapená, jak mi to v Torontu jde. Nicméně chci víc a doufám, že předvedu dobrý výkon i ve finále,“ řekla vítězka dvou titulů na okruhu WTA.

A zmínila se také o své pauze. „Bylo by těžké ukončit kariéru bez toho, abych dosáhla svých vytyčených cílů. Chci tomu dát vše a doufám, že se mi to v příštích letech podaří. Když to nezvládnu, aspoň budu vědět, že jsem pro to udělala maximum,“ dodala.

Finále turnaje v Torontu je naplánováno na úterních 00:05 SEČ. Amanda Anisimovová v něm vyzve světovou šestku Jessicu Pegulaovou, na kterou nevyzrála ani v jednom z předchozích dvou vzájemných soubojů.