Češky zkompletovaly zlatý hattrick! V Prostějově vyhrály šampionát družstev

- Jan Vojkůvka

České tenistky Jana Kovačková, Kateřina Zajíčková a Laura Chlumská vyhrály v Prostějově mistrovství světa družstev do 14 let! Ve finále světového šampionátu dokázaly porazit Američanky 2:1 a vybojovaly třetí titul v řadě.

Svěřenkyně Petry Cetkovské dokázaly domácí šampionát v Prostějově vyhrát potřetí v řadě, když triumfovaly i v letech 2022 a 2023. Loni byla u triumfu českého týmu i Jana Kovačková, která si tak připsala druhé prvenství na tomto prestižním mládežnickém turnaji.

Vítězství se ale rozhodně nerodilo snadno. Domácí hráčky vstoupily do sobotního finále porážkou, když Laura Chlumská prohrála souboj s Margaret Sohnsonovou 6:7, 2:6. V tu chvíli Američanky živily naději, že mohou zaútočit na prvenství a napodobit tak své stejně staré kolegy, kteří mezitím mířili za celkovým vítězstvím v chlapecké soutěži.

Pak na kurt ale nastoupila Jana Kovačková do souboje jedniček. Opora výběru Cetkovské dokázala Welles Newmanové v prvním setu dokonce nadělit kanára a nakonec zvítězila 6:0, 6:4. V tu chvíli bylo jasné, že se bude muset rozhodnout až v závěrečném deblu.

Do něho Cetkovská poslala Kovačkovou s Kateřinou Zajíčkovou, které byly proti Newmanové se Sohnsonovou lepšími hráčkami. Ve druhém setu sice Češky neudržely těsně před koncovkou výhodu brejku, ale pak ziskem dvou her uzavřely střetnutí se skóre dvakrát 6:4.

V samostatné české historii se povedlo českému družstvu vyhrát prestižní šampionát do 14 let už posedmé, z toho počtvrté od roku 2019.

V chlapecké části turnaje se Matyášovi Maršíkovi, Pavlovi Dufkovi a Michalovi Rakousovi povedlo v závěrečném utkání porazit 2:1 Japonsko a Češi tak vybojovali konečné sedmé místo. Šampiony se stali Američané.


Galerie