Summer Cup: Češky do 18 let získaly titul, dívky do 16 let byly třetí

- Marek Bartošík

Síla českého ženského tenisu se znovu projevila! V termínu 5.–7. srpna se v několika evropských městech uskutečnila finále týmového Summer Cupu. A Češky se dočkaly titulu v kategorii dívek do 18 let, kde uspělo družstvo kapitánky Pavlíny Tiché ve složení Lucie Urbanová, Eliška Ticháčková a Magdaléna Smékalová. Cenný bronz přidaly dívky do 16 let v sestavě Sofie Hettlerová, Tereza Krejčová a Natalie Donald.

Poprvé od roku 2002 a celkově teprve potřetí v historii samostatné České republiky se z vítězství v kategorii do 18 let radovaly české tenistky. Ve francouzském Saint-Valery-en-Caux postupně porazily ve čtvrtfinále Ukrajinu, v semifinále Itálii a ve středečním finále Španělsko shodně 2:1 na zápasy.

Strůjkyní úspěchu ve finále byla Eliška Ticháčková, která nejprve zvítězila ve dvouhře a následně i ve čtyřhře po boku Magdalény Smékalové. Stejný kousek předvedla sedmnáctiletá Ticháčková i v semifinále proti Italkám. Ve čtvrtfinále s Ukrajinkami dvakrát bodovala Smékalová.

Na stupně vítězů dosáhly počtvrté v řadě dívky do 16 let, jež v předchozích třech ročnících Summer Cupu triumfovaly. Tentokrát jim sen o zlaté cestě překazily v semifinále Rumunky, které zvítězily 2:1. Češky poté na domácí antuce v Mariánských Lázních uspěly v duelu o třetí místo proti Němkám poměrem 2:1.

Třídenního finálového turnaje Summer Cupu se zúčastnili ještě chlapci do 16 let v sestavě Jakub Šmejcký, Kryštof Komínek a Tobiáš Čank. Jejich cesta hlavním pavoukem ve francouzském Le Touquet skončila už ve čtvrtfinále po porážce 0:3 od domácích tenistů.

Češi následně v pavouku o páté až osmé místo porazili Slovince 2:1 a prohráli s Rumuny 0:3, což stačilo v silné evropské konkurenci na konečnou šestou příčku.

Už zkraje července se uskutečnil Summer Cup v kategorii do 14 let, kde Češky triumfovaly popáté v historii. Na úspěchu se podílely Jana Kovačková, Kateřina Zajíčková a Laura Chlumská.