Češky vyhrály prestižní Summer Cup! V Itálii nenašly přemožitelky

- Jan Vojkůvka

Český výběr děvčat do 14 let, pod vedením zkušené trenérky a bývalé tenistky Petry Cetkovské, po dvou letech opět slaví vítězství v prestižním Summer Cupu. Družstvo ve složení Jana Kovačková, Kateřina Zajíčková a Laura Chlumská navázalo na úspěch z roku 2022 a připsalo českému tenisu historicky páté prvenství v tomto poháru.

Češky se na Summer Cup do italského Loana kvalifikovaly na začátku července, kdy v Rakovníku porazily bez jediné dílčí porážky Slovinky, Polky a Slovenky. Turnaj zakončily se zápasovým skóre 8:0 a patřily díky tomu ke spolufavoritkám také na finálovém turnaji v Itálii.

Nasazené jedničky Kovačková, Zajíčková a Chlumská napřed narazily ve čtvrtfinále na Velkou Británii, kterou porazily 2:1 na zápasy. Skvělý výkon podala Jana Kovačková, která Daniellu Brittonovou přejela 6:0, 6:2 a dala najevo, že bude hlavní oporou českého týmu na celém turnaji. To ostatně potvrdila i v dalších zápasech.

V semifinále Češky porazily 3:0 Ukrajinu a mohly se začít těšit na finálový souboj proti mladým Rakušankám.

Nedělní klání otevřela Kateřina Zajíčková, která prohrála dvakrát 2:6 s Annou Pircherovou. Posléze se na dvorec vydala Kovačková, která za 47 minut hry prohrála jen jeden gem a deklasovala Leu Haiderovou-Maurerovou 6:0, 6:1.

Rozhodnout musela závěrečná čtyřhra, do které Cetkovská podle očekávání vybrala Kovačkovou se Zajíčkovou. Byť utkání s Rakušankami Fronekovou a Pircherovou bylo vyrovnané a dramatické, nakonec se Češkám povedlo zápas strhnout na svou stranu a zvítězit 6:3, 2:6 a 10:6.

Český tým děvčat do 14 let vyhrál Summer Cup popáté v historii. Předchozí triumfy byly zaznamenány v letech 1999, 2013, 2018 a 2022.