Nový trend? Ruská tenistka z Top 60 bude reprezentovat Arménii

- Marek Bartošík

Arménie má nově zástupkyni ve světovém žebříčku WTA, a to rovnou v elitní šedesátce. Původně ruská hráčka Elina Avanesjanová se rozhodla reprezentovat malou netenisovou zemi, odkud její rodina uprchla do Ruska během první války o Náhorní Karabach mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Za posledního dva a půl roku se jedná nejméně o třetí případ, kdy se ruská tenistka rozhodla reprezentovat jinou zemi. Varvara Gračovová je od června 2023 Francouzkou, za svou novou vlast si dokonce zahrála na olympijských hrách v Paříži.

Natela Dzalamidzeová, reprezentující Gruzii, se už předloni vyhnula zákazu startu Rusů a Bělorusů na Wimbledonu. Do skupiny tenistek s novým občanstvím se teď zařadila i Elina Avanesjanová, jež se narodila v ruském Pjatigorsku.

„Hrdě informuji, že jsem oficiálně občankou Arménie. Je mi ctí, že budu od pondělí na Cincinnati Open soutěžit pod mou arménskou vlajkou. Jsem nadšená z této nové kapitoly a z toho, že přinesu úspěch do vlasti mých předků,“ napsala na sociální sítě Avanesjanová.

Jednadvacetiletá tenistka je aktuálně na svém žebříčkovém maximu v podobě 58. místa. Na letošním i loňském Roland Garros dokráčela shodně do osmifinále, na nedávném turnaji WTA v rumunských Jasech podlehla ve svém premiérovém finále na elitním okruhu Miře Andrejevové.