To byla rychlost! Světová jednička má už nyní jistý Turnaj mistryň

- Marek Bartošík

Spousta turnajů včetně US Open se teprve bude konat, světová jednička Iga Šwiateková už má ale nyní jistý start na Turnaji mistryň, který se uskuteční od 2. do 9. listopadu v saúdskoarabském Rijádu. Polská hvězda bude na závěrečné akci sezony obhajovat loňský titul.

Počtvrté v řadě se Iga Šwiateková může zúčastnit prestižního Turnaje mistryň neboli WTA Finals, kde tradičně startuje osm nejlepších tenistek roku a stejný počet elitních deblových dvojic.

„Je to skvělý pocit, že jsem se počtvrté v řadě kvalifikovala na WTA Finals. Doufám, že výkony osmi nejlepších hráček sezony udělají radost fanouškům z celého světa,“ uvedla třiadvacetiletá Šwiateková.

Rodačka z Varšavy letos ovládla zatím pět turnajů včetně Roland Garros, na němž získala svůj pátý grandslamový titul (z toho čtvrtý z pařížské antuky). Od začátku roku nastřádala 52 vítězství a 7465 bodů.

Druhá v letošním pořadí je Jelena Rybakinová s porcí 4901 bodů. Následují třetí Aryna Sabalenková (4661), čtvrtá Jasmine Paoliniová (4505), pátá Coco Gauffová (3598), šestá Danielle Collinsová (3167), sedmá Barbora Krejčíková (2616) a osmá Čchin-wen Čeng (2520).

Krejčíková může díky svému triumfu z Wimbledonu využít speciální pravidlo, podle kterého by se Turnaje mistryň zúčastnila i v případě, že bude v letošním žebříčku (Race to the WTA Finals) až do 20. místa.

Loni se Turnaj mistryň konal v mexickém Cancúnu. Z titulu se radovala Iga Šwiateková, která ve finále deklasovala Jessicu Pegulaovou poměrem 6:1 a 6:0.