Závod o Turnaj mistryň: Krejčíková má skvělou pozici, pomáhá jí i speciální pravidlo

- Marek Bartošík

Vrcholem sezony na okruhu WTA bude Turnaj mistryň, který se uskuteční od 2. do 9. listopadu v saúdskoarabském Rijádu. Se šancemi českých tenistek ve dvouhře to letos dlouho vypadalo špatně, vše ale změnil senzační triumf Barbory Krejčíkové na Wimbledonu. Rodačka z Ivančic je v letošním pořadí (Race to the WTA Finals) sedmá, spoléhat navíc může i na jedno speciální pravidlo.

Osmička účastnic pro Turnaj mistryň se tradičně určuje podle počtu bodů získaných v daném kalendářním roce. V novém vydání pravidel WTA ale existuje i výjimka, na základě které může poslední místo obsadit tenistka, jež letos vyhrála grandslam a zároveň figuruje mezi osmým a dvacátým místem v „Race to the WTA Finals“.

Osmadvacetiletá Krejčíková nedávno opanovala Wimbledon a zajistila si 2000 bodů do žebříčku. V letošním pořadí vyletěla na sedmé místo, grandslamovým triumfem navíc získala taktickou výhodu. I kdyby spadla mimo elitní sedmičku (resp. osmičku), může jako letošní grandslamová šampionka v Rijádu hrát.

Zmíněné pravidlo platí pro soutěž dvouhry i čtyřhry. Ještě více tedy může těšit Kateřinu Siniakovou, která letos vyhrála Roland Garros s Coco Gauffovou a Wimbledon s Taylor Townsendovou. Do sezony přitom úspěšně vstoupila po boku Storm Hunterové, jež si ale v dubnu přetrhla achilovku.

Siniaková je v posledních měsících nejúspěšnější deblistkou, v letošním pořadí je s Hunterovou sedmá a s Townsendovou devátá (osmé je duo Krejčíková, Siegemundová). Dá se očekávat, že Siniaková zaútočí na Turnaj mistryň právě po boku Townsendové, s níž můžou spoléhat i na pravidlo pomáhající grandslamovým vítězkám.

Turnaj mistryň neboli WTA Finals se uskuteční zkraje listopadu v saúdskoarabském Rijádu. Jistotu účasti už má světová jednička Iga Šwiateková (7465 bodů). V elitní osmičce letošního rankingu jsou dále Jelena Rybakinová (4901), Jasmine Paoliniová (4505), Aryna Sabalenková (4466), Coco Gauffová (3598), Danielle Collinsová (3167), Barbora Krejčíková (2616) a Čchin-wen Čeng (2520).