Skvělá Bouzková! Ve Washingtonu zaskočila světovou trojku a zahraje si o titul

- Jan Vojkůvka

Marie Bouzková se ve Washingtonu postavila všem papírovým předpokladům! V semifinále amerického turnaje narazila na světovou trojku Arynu Sabalenkovou, kterou dokázala za necelé dvě a půl hodiny (s čtyřhodinovou pauzou kvůli dešti) zdolat 6:4, 3:6, 6:3, když se ve třetím setu oklepala ze ztráty podání a získala čtyři gemy v řadě. Ve finále ji čeká Španělka Paula Badosaová.

Česká tenistka Marie Bouzková má za sebou hodně divoké a náročné semifinále na americkém turnaji ve Washingtonu. Zároveň ale má za sebou zápas, v němž vybojovala jeden z nejcennějších skalpů kariéry. Dokázala totiž ve třech setech udolat jednu z nejlepších tenistek současnosti Arynu Sabalenkovou.

Pro Sabalenkovou měl být zápas rutinou, vždyť před rokem v Miami deklasovala Bouzkovou 6:1, 6:2. Tentokrát to ale byl na americkém betonovém dvorci zcela jiný příběh.

„Říkala jsem si, že musím být od začátku agresivní a být opravdu aktivní v pohybu. Mít rychlý start a pak by se vidělo, jak budu hrát,“ řekla Bouzková po postupu do finále. „Dobře jsem returnovala, hlavně ve třetím setu. Dařilo se mi docela dobře neutralizovat její podání, což mě drželo při životě. Měla jsem také pocit, že jsem nakonec i dobře podávala,“ potěšilo ji.

Bouzková skutečně do zápasu vletěla jak uragán a získala první čtyři gemy. Sabalenková do konce sady dokázala stáhnout ztrátu pouze o jedno podání a prohrála 4:6. Druhé dějství pak nabídlo zcela odlišný obrázek, když Běloruska začala na servise řádit a Češku nepustila ani k jednomu brejkbolu. Rozhodl její úspěch na returnu ve třetí hře.

Do rozhodující sady nevstoupila Bouzková dobře, ve třetím gemu přišla o servis a prohrávala 1:2. Pak se ovšem nad Washingtonem přehnala bouřka, která zápas přerušila na dlouhé čtyři hodiny. „Kvůli dešti se toho stalo hodně,“ podotkla Bouzková, které dlouhá pauza pomohla. Dostala totiž Sabalenkovou z rytmu.

Po návratu na kurt se české tenistce povedlo na returnu srovnat na 2:2, a i když hned v další hře opět ztratila podání, dokázala se nastartovat ke šňůře čtyř gemů, čímž celý zápas ukončila.

V nedělním finále se Marie Bouzková utká se Španělkou Paulou Badosaovou, která v semifinále porazila dvakrát 6:3 Caroline Dolehideovou. Bouzková ve dvou vzájemných zápasech ještě Badosaovou porazit nedokázala.