LOH Paříž: Macháč se Siniakovou jsou olympijskými šampiony! Vyhráli turnaj v mixu

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková dosáhli na senzační úspěch pro celý český tenis! V pátek se jim povedlo vyhrát skvělými hráči našlapaný turnaj ve smíšené čtyřhře, když ve finále ve třech setech porazili Číňany Č'-čena Čanga a Sin-jü Wang. Karolína Muchová a Linda Nosková prohrály ve dvou setech s Italkami Sarou Erraniovou a Jasmine Paoliniovou v semifinále ženské čtyřhry a o víkendu je čeká utkání o bronz. Světová jednička Iga Šwiateková proti Slovence Anně Karolíně Schmiedlové vybojovala bronzovou medaili.

Macháč se Siniakovou jsou olympijskými šampiony!
Česká tenisová výprava si odveze z olympijských her znovu zlaté medaile! O zisk nejcennějšího kovu se v pátek večer na centrálním dvorci v areálu Rolanda Garrose postarali Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková, kteří vyhráli turnaj ve smíšené čtyřhře. Češi ve finále porazili Číňany Č'-čena Čanga a Sin-jü Wang po 78 minutách 6:2, 5:7, 10:8!

V prvním setu servírovali oba čeští hráči výtečně a soupeře nepustili ani k jednomu brejkbolu. Od stavu 1:2 pak zaznamenali šňůru pěti her v řadě, čímž se ujali ve finále vedení 1:0. Ve druhém setu se ovšem i Čang s Wang na servisu dokázali stabilizovat a hrálo se bez brejkbolů až do samotné koncovky.

Když už to vypadalo, že bude rozhodovat tiebreak, tak ve dvanáctém gemu Siniaková poprvé v utkání prohrála podání. Češi nevyužili celkem tři gemboly a přes tři shody pustili Číňany k vůbec prvnímu brejkbolu utkání, který jejich soupeři využili.

V rozhodujícím supertiebreaku to pak za stavu 6:8 nevypadalo s Macháčem a Siniakovou příliš dobře, pak ale Siniaková uhájila jedno podání a Čang naopak dvakrát neuspěl, přičemž za stavu 8:8 spáchal dvojchybu. Vybojovaný mečbol čeští tenisté dokázali okamžitě využít

Zatímco pro Siniakovou se jedná už o druhou zlatou olympijskou medaili po triumfu s Barborou Krejčíkovou v Tokiu, pro Macháče se jedná o životní úspěch v tenisové kariéře.

Muchová s Noskovou míří do zápasu o bronz
Karolína Muchová s Lindou Noskovou neuspěly v semifinále čtyřhry na olympijských hrách v Paříži a budou o víkendu hrát o bronzové medaile. České tenistky nenašly recept na favorizované nasazené trojky a finalistky Roland Garros Saru Erraniovou a Jasmine Paoliniovou z Itálie, kterým podlehly 3:6, 2:6.

České hráčky se v 68 minut dlouhém utkání nedokázaly prosadit ani při jednom ze tří brejkbolů. První sadu rozhodl brejk z osmého gemu, ve druhém setu pak Erraniová s Paoliniovou prorazily podání soupeřek ve třetí a sedmé hře.

Šwiateková bere olympijský bronz
Iga Šwiateková (1.) se oklepala z velkého zklamání, když ve čtvrtek prohrála semifinále se světovou sedmičkou Čchin-wen Čeng, a povedlo se jí v pátečním utkání o bronz zvítězit. Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou (67.) deklasovala za 61 minut po setech 6:2, 6:1.

Kanaďani slaví bronz z mixu
Felix Auger-Aliassime a Gabriela Dabrowská nebudou z Paříže odjíždět s prázdnou. V utkání o bronz v soutěži smíšené čtyřhry dokázali porazit Nizozemce Wesleyho Koolhofa a Demi Schuursovou 6:3, 7:6(2) a získali bronzové medaile.

Program 7. hracího dne olympijských her

O 3. místo dvouhry žen
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 67.) 6:2, 6:1

Semifinále dvouhry mužů
Felix Auger-Aliassime (CAN, 19.) – Carlos Alcaraz (ESP, 3.) 1:6, 1:6
Novak Djokovič (SRB, 2.) – Lorenzo Musetti (ITA, 16.) 6:4, 6:1

Finále smíšené čtyřhry
MACHÁČ, SINIAKOVÁ – Čang, Sin-jü Wang (oba CHN) 6:2, 5:7, 10:8

O 3. místo smíšené čtyřhry
Auger-Aliassime, Dabrowská (oba CAN) – Koolhof, Schuursová (oba NED) 6:3, 7:6(2)

Semifinále čtyřhry žen
MUCHOVÁ, NOSKOVÁ – Erraniová, Paoliniová (obě ITA) 3:6, 2:6
Bucsaová, Sorribesová Tormová (obě ESP) – Andrejevová, Šnajderová 1:6, 2:6

Semifinále čtyřhry mužů
Ebden, Peers (oba AUS) – Fritz, Paul (oba USA) 7:5, 6:2