Slovenská senzace šťastný konec nemá. Schmiedlová padla v boji o bronz se světovou jedničkou

- Jan Vojkůvka

Anna Karolína Schmiedlová se stala na olympijských hrách v Paříži senzační semifinalistkou, svou pohádkovou jízdu ale k cennému kovu nedotáhla. V dalších dvou zápasech totiž prohrála a obsadila na antukovém turnaji konečné čtvrté místo. V souboji o bronz padla s Igou Šwiatekovou 2:6, 1:6.

Schmiedlová, které patří ve světovém žebříčku 67. místo, nejela na olympijské hry s velkým očekáváním. Chtěla nějaký zápas vyhrát, chtěla odvést výkony, se kterými bude spokojená, ale už los, jenž jí přidělil Katie Boulterovou pro první kolo, ji příliš nepotěšil.

Letos se ovšem devětadvacetileté Schmiedlové na antuce dařilo. Vyhrála akci v Parmě, v přípravě na olympiádu došla do čtvrtfinále v Budapešti... A v Paříži začala řádit.

Boulterovou porazila 6:4, 6:2, pak dvakrát 6:4 Beatriz Haddad Maiovou a vše korunovala v osmifinále triumfem nad Jasmine Paoliniovou, finalistkou Roland Garros a Wimbledonu. To byl absolutní šok a senzace.

V roli výrazné outsiderky šla také do zápas s Barborou Krejčíkovou, kterou ale dostihla vyčerpanost z náročného programu. Schmiedlová toho dokonale využila, zvítězila 6:4, 6:2 a rázem mohla začít snít o tom, že by mohla svou senzační jízdu přetavit dokonce v cenný kov! Los neměla špatný, v semifinále se měla utkat s hratelnou Donnou Vekičovou, což není zrovna antukářka.

Jenže ve čtvrtek večer kouzlo Schmiedlové zmizelo. V dost možná nejdůležitějším zápase kariéry si nevypracovala ani jeden brejkbol a prohrála za 67 minut po setech 4:6, 0:6. Obrovské zklamání mohlo trochu tišit to, že ji měl čekat ještě jeden zápas, ještě jedna šance. A to utkání o bronz.

Jenže útěcha to moc velká nebyla. Už před jejím zápasem totiž bylo jasné, že v duelu o bronz bude číhat světová jednička Iga Šwiateková, která senzačně prohrála semifinále s Čchin-wen Čeng z Číny.

Schmiedlová šla v pátek odpoledne do zápasu proti Šwiatekové naplno, hodlala na kurtu vypustit duši. Proti antukové královně posledních tří Roland Garros se dokonce dostala do vedení 2:1 s výhodou brejku. Od té chvíle ale uhrála už jen jeden gem, zatímco Šwiateková jedenáct. Konečný výsledek 2:6, 1:6 je pro Schmiedlovou až příliš krutý.

Šwiateková, která chtěla z Paříže zlato, se nebude odjíždět s prázdnou. A Schmiedlová? Pro tu zbyl smutek, když po úspěšné cestě až do semifinále utrpěla dva debakly. Až se ale za pár týdnů za olympijskou Paříží ohlédne, bude vědět, že odehrála fantastický turnaj, na kterém se dostala tak daleko zcela proti papírovým předpokladům. A že předvedla výkony, na kterých může stavět i na okruhu WTA v nadcházejících měsících.