Poslední zápas po boku kamaráda. Deblista Jebavý se v Liberci rozloučil s kariérou

- Marek Bartošík, Jan Kousal

Roman Jebavý ve středu ukončil profesionální tenisovou kariéru. Český deblový specialista odehrál poslední utkání po boku svého kamaráda Jiřího Veselého. Společně podlehli v úvodním kole challengeru Svijany Open v Liberci krajanům Jiřímu Barnatovi a Filipovi Dudovi po setech 6:7(4), 7:6(3) a 8:10.

Loučení s profesionálním okruhem mohlo ještě chvíli počkat, Roman Jebavý s Jiřím Veselým ale nevyužili výrazný náskok v klíčovém supertiebreaku, kde vedli už 6:2. Napínavou koncovku zvládli lépe jejich mladší soupeři.

„Je to smutný, jsem z toho teď dojatý. Ale je to tak, jak to je,“ říkal v rozhovoru pro Tenisový svět čtyřiatřicetiletý Jebavý. „Jsem rád, že jsem hrál poslední zápas na okruhu s Jirkou, protože mi moc pomohl dostat se na turnaje ATP a grandslamy. Jsme výborní kamarádi.“

Zkušení tenisté připomněli, že spolu získávali trofeje na turnajích všech kategorií, tedy ITF (Futures), challengerech a ATP. Jejich nejcennější společný úspěch přišel v roce 2017 na antukovém podniku v Istanbulu, kde ve finále nadělili dva kanáry turecko-italské dvojici Tuna Altuna, Alessandro Motti.

Jebavý získal na elitním okruhu celkem čtyři deblové tituly (Istanbul a Petrohrad 2017, Kitzbühel 2018, Córdoba 2019), k nim přidal patnáct trofejí z challengerů. Na grandslamech postoupil nejdále do osmifinále a v žebříčku ATP se nejvýše propracoval na 43. místo.

V posledních měsících už ale jeho výsledky nebyly hlavně kvůli problémům se zády takové, na jaké byl zvyklý. „Tělo zlobilo poslední půlrok fakt hodně. Už ani nevím, kdy jsem hrál naposledy zápas bez prášků. Bylo to trápení. Jsem rád, že to je za mnou,“ vyjádřil se bývalý nejlepší český deblista.

Po uzavření tenisové kariéry se může více věnovat své manželce Beate a synkovi Romanovi, kterému je rok a půl. „Těším se, že budu konečně doma. Dám si chvíli oddych a pojedeme s rodinkou na dovču. Ale nudit se nebudu. Od prvního září budu trénovat s jednou holkou,“ doplnil Jebavý.


Galerie