Nejste ke mně fér, musím se pořád obhajovat. Gauffová se v Paříži cítila podvedena

- Michal Hladký

Úterní senzační výhra Chorvatky Donny Vekičové nad favorizovanou Američankou Coco Gauffovou měla dohru. Postaral se o ni kontroverzní moment ze šestého gemu druhé sady, který dvacetiletá rodačka z Atlanty dokonce oplakala. Původní verdikt se však nezměnil a vlajkonoška americké výpravy se s olympijskou dvouhrou rozloučila.

Donna Vekičová si v osmifinále olympijských her utvořila nadějné vedení 7:6(7), 3:2 a 40-30 na servisu Američanky. V klíčové výměně vyslala tvrdý forhend, který přesně orazítkoval lajnu. V momentě, kdy Gauffová odvrátila míč do sítě, se ozvalo hlášení lajnového.

Aut.

Umpirový rozhodčí však výrok okamžitě opravil. A jak se později ukázalo, tak správně. Fiftýn a i celý gem přiřkl chorvatské tenistce, což Coco Gauffová nesla jen těžce. Nerozporovala, že balón byl dobrý, nicméně byla přesvědčena, že hlášení lajnového mělo vliv na její následující úder do sítě.

Poté přišel emotivní výbuch vítězky loňského US Open, která si na kurt dokonce nechala přivolat supervizorku. „Podobné výroky nikdy nezpochybňuji. Ale lajnový zahlásil aut, než jsem se dotkla míče. Musím se pořád obhajovat. Jsem podváděna, nejste ke mně fér,“ říkala se slzami v očích.

Zápas pokračoval až po několika minutách. Donna Vekičová si koncovku pohlídala a po výsledku 7:6(7), 6:2 postoupila do čtvrtfinále olympijského turnaje.

Gauffová se k situaci vrátila ještě po zápase. „Už několikrát se mi letos stalo, že jsem se musela na kurtu sama obhajovat. Myslím si, že v tenise bychom měli mít VAR systém. Podobné fiftýny totiž mají velký vliv,“ přemítala. „Ale nemohu říct, že ta jedna výměna měla vliv na celé utkání. Prohrávala jsem už předtím,“ dodala.

Teď už se však musí soustředit na své další olympijské působení. V deblu nastoupí po boku Pegulaové do zápasu s českým párem Nosková, Muchová. V mixu se svým parťákem Fritzem vyzve kanadskou dvojici Auger-Aliassime, Dabrowská.