Slovenská senzace v Paříži! Schmiedlová vyřadila světovou pětku

- Marek Bartošík

Anna Karolína Schmiedlová (67.) se postarala v osmifinále olympijského turnaje o velké překvapení! Slovenská tenistka porazila v dvouapůlhodinovém souboji italskou hvězdu Jasmine Paoliniovou (5.) po setech 7:5, 3:6 a 7:5. Ve čtvrtfinále se může těšit na duel s Barborou Krejčíkovou.

Jasnou favoritkou utkání byla Jasmine Paoliniová, která si zahrála na dvou posledních grandslamech (Roland Garros, Wimbledon) finále. Drobná Italka je navíc excelentní antukářkou a v prvních dvou kolech olympiády neztratila ani set.

Anna Karolína Schmiedlová ale ukazuje, že jí pařížská antuka sedí náramně. V prvním kole porazila Britku Katie Boulterovou (6:4, 6:2), ve druhé rundě vyřadila Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou (6:4, 6:4).

Proti Paoliniové nezačala devětadvacetiletá Schmiedlová vůbec dobře. V prvním setu prohrávala už 2:5, pěti gemy v řadě však sadu získala. Ve druhém dějství nabrala Slovenka manko 1:5 a poté dokázala pouze snížit.

V rozhodujícím setu byla na úvod k vidění velká brejkovaná, která trvala do čtvrtého gemu. Poté si tenistky naopak držely podání až do stavu 4:4, kdy na returnu udeřila Paoliniová. Utkání ale nedopodávala a Schmiedlová třemi získanými gemy v řadě vybojovala mimořádně cenné vítězství.

Navázala tím na svůj triumf nad italskou hvězdou Robertou Vinciovou z olympijských her v Riu de Janeiru (2016), kde posléze vypadla ve druhém kole. Postup do pařížského čtvrtfinále je pro Schmiedlovou jedním z největších úspěchů kariéry. V cestě do bojů o medaile jí nyní stojí wimbledonská šampionka Barbora Krejčíková.

Paříž 2024 (FRA, antuka)
Osmifinále dvouhry žen
Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 67.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 5.) 7:5, 3:6, 7:5