Propastný rozdíl! Publikum tlačilo Nadala, v bitvě velikánů dominoval Srb

- Jan Vojkůvka

V Paříži z toho bylo pořádné haló, tedy alespoň co se tenisového turnaje týče. Ve druhém kole mělo dojít k utkání dvou legend bílého sportu, v pořadí jubilejnímu šedesátému. Samotný zápas ale nabídl pohled na propastný rozdíl, který nyní je mezi Novakem Djokovičem a Rafaelem Nadalem. Srbský tenista vyhrál 6:1, 6:4 a postoupil do osmifinále olympijského turnaje, Nadal bude pokračovat už jen v deblu.

Když přicházeli oba tenisté na kurt, publikum jásalo a bylo nadšené. V utkání se snažilo povzbuzovat hlavně Nadala. Chtělo vidět pořádný zápas a dopomoci španělskému hráči, jenž je mnohonásobným šampionem antukového Roland Garros, vybojovat senzační vítězství proti papírovému superfavoritovi.

Průběh zápasu byl ale zcela odlišný. Djokovič hrál naprosto dominantně, v prvním setu Nadalovi povolil jen jeden gem a ve druhém setu se ujal vedení 4:0. Pak trochu povolil v náporu a Nadal, jehož dál mohutně burcovalo publikum, toho dokázal využít.

Opět prokázal, že i přes věčná zranění posledních let je schopný špičkového tenisu. Djokoviče svým znovuzrozením trochu zaskočil, takže se mu povedlo dvěma brejky srovnat na 4:4. V ten okamžik zase zapnul na vyšší výkonnostní level a přes dvě shody se mu podařilo v devátém gemu opět prorazit Nadalovi servis.

To byl už klíčový brejk. V další hře totiž Djokovič dopodával a rozesmutnil pařížské publikum, které si přálo zázračný Nadalův postup do osmifinále.

Nejvýše nasazený mužského turnaje se tak relativně v pohodě prokousal do osmifinále, ve kterém si zahraje s Němcem Koepferem. Nadal na olympiádě bude pokračovat dál už jen ve čtyřhře. Spolu s Carlosem Alcarazem se zatím dostal přes brány prvního kola.