Šafářová je ve finále deblu! Nosková padla v třísetové bitvě, zraněná Samson skrečovala

- Redakce

Na turnaji Livesport Prague Open se ve čtvrtek uskutečnily tři semifinálové zápasy. Teenagerka Laura Samson nedohrála zápas proti šesté nasazené Polce Magdaleně Frechové, které ve třetí sadě skrečovala. Turnajová jednička Linda Nosková prohrála se čtvrtou nasazenou Magdou Linetteovou z Polska dramatickou třísetovou bitvu. Program dne uzavřely Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou, které ve dvou setech porazily Italku Rosatellovou a Belgičanku Zimmermannovou.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou postoupily do finále
Lucie Šafářová a Bethanie Matteková-Sandsová vybojovaly postup do finále pražského turnaje WTA! Česko-americká dvojice porazila nasazené čtyřky Camillu Rosatellovou a Kimberley Zimmermannovou za pouhých 61 minut dvakrát 6:2.

První set Šafářová s Mattekovou-Sandsovou v podstatě rozhodly hned na začátku. Rychle prorazily soupeřkám dvakrát servis a postupně se dostaly do vedení 5:0. Rosatellová se Zimmermannovou sice také uspěly jednou na returnu, ale v osmém gemu opět ztratily servis a prohrály jednoznačně 2:6.

Ve druhém dějství česko-americký pár zaznamenal od stavu 2:2 šňůru čtyř gemů, díky čemuž si zajistil postup do finále.

„Je to úžasné. Nevěděla jsem, jak naše spolupráce bude vypadat po tak dlouhé době, kdy jsem nehrála žádný zápas. Ale musím říct, že kde jsme s Bethanie skončily, tam jsme začaly. Moc si to užíváme,“ libovala si Šafářová.

V pátečním finále na ně už od 9:30 čeká nejvýše nasazená dvojice Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková. „Holky jsou teď neuvěřitelné. Kačka vyhrála dva grandslamy, každý s jinou spoluhráčkou, což je naprosto neuvěřitelné. Myslím, že my zítra nemáme co ztratit, užijeme si to,“ doplnila Šafářová.

Nosková po téměř třech hodinách padla
Dramatické semifinále Livesport Prague Open mezi Lindou Noskovou (27.) a Magdou Linetteovou (48.) se protáhlo na téměř tři hodiny. Česká tenistka dokonce odvrátila šest mečbolů a třetí set dotáhla až do tiebreaku, s polskou soupeřkou však nakonec prohrála 3:6, 6:3, 6:7(2).

Nasazená jednička vstoupila do zápasu bleskovým brejkem, od stavu 2:0 však začala na Linetteovou ztrácet. Prohrála pět her v řadě a s výsledkem úvodní sady už nic neudělala. Také ve druhém dějství se rychle ujala vedení 2:0 a opět o vedení přišla. Tentokrát však dokázala stabilizovat svůj servis a po brejku v osmém gemu dokázala sadu dopodávat.

V rozhodujícím setu si obě hráčky dlouho držely podání. Linetteová udeřila až v osmé hře, ale v devátém gemu, kdy podávala na vítězství za stavu 5:3, neproměnila hned šest mečbolů. Noskové se povedlo přes šest shod zaznamenat rebrejk a následně dotáhnout sadu do tiebreaku. V něm ale od počátku ztrácela a nakonec ho prohrála 2:7.

„Myslím, že jsem se rozehrála, jak jsem chtěla. Samozřejmě je škoda, že to dneska nevyšlo a že si tu nezahraju o titul, ale to je život. Někdy se daří, někdy ne. Myslím, že to bolí o trochu méně než loňský rok, takže teď už se těším do Paříže,“ řekla Nosková.

Samson v semifinále skrečovala
Laura Samson (634.) nedohrála své premiérové semifinále na elitním okruhu. Šestnáctiletá Češka získala na Livesport Prague Open první set proti Magdaleně Frechové (57.), od začátku toho druhého ale na svou polskou soupeřku především kvůli zdravotním problémům s levým stehnem nestačila. Za stavu 6:3, 0:6 a 2:4 se rozhodla v utkání nepokračovat.

„Nastupovala jsem s tím, že jsem věděla, že mě to bolí. Hrozně v tom píchalo a postupně se zranění zhoršovalo. Hlavně u bekhendu. Soupeřka mi tam pak začala dost hrát. Já se furt snažila, nějakým způsobem jsem si vyhrávala servis ve třetím setu. Zkoušela jsem to. Jakmile jsem si ho ale prohrála, rozhodla jsem se, že už to nepůjde,“ řekla Laura Samson.

Česká hvězdička má za sebou skvělý týden na Livesport Prague Open, díky postupu do semifinále se posune v žebříčku přibližně na 373. místo. „Je to super výsledek. Tenhle týden jsem si moc užila a hodně jsem se toho naučila. Těším se na další zápasy,“ doplnila Samson.

Páteční program začne už v 9:30
Finálový program Livesport Prague Open v pátek 26. 7. se kvůli usnadnění přesunu finalistek na olympijské hry do Paříže mění. Program začne v 9:30 finálovým zápasem čtyřhry, následovat bude singlové finále, které nezačne dříve než v 11:30.

Semifinále dvouhry
Magdalena Frechová (POL, 57.) – LAURA SAMSON (634.) 3:6, 6:0, 4:2 skreč
LINDA NOSKOVÁ (27.) – Magda Linetteová (POL, 48.) 3:6, 6:3, 6:7(2)

Semifinále čtyřhry
Rosatellová (ITA), Zimmermannová (BEL) – Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ 2:6, 2:6
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Sie, Cao (obě TPE) bez boje