Knutsonová prolomila čekání na titul! Viďmanová zkompletovala double

- Jan Vojkůvka

Českým tenistkám se v neděli na turnajích ITF dařilo. První titul od loňského října vybojovala Gabriela Knutsonová, která vyhrála padesátku v portugalském Corroios-Seixal. Darja Viďmanová pak triumfovala v Kuršumlijské Banje, kde získala vůbec první singlovou trofej mezi profesionálkami. Zároveň tím zkompletovala double, protože v sobotu vyhrála i čtyřhru.

Sedmadvacetiletá Knutsonová prožila loni životní sezonu a vyhrála čtyři turnaje ITF. Naposledy triumfovala v říjnu v portugalském Quinta do Lagu a od té chvíle se jí na tyto výsledky nedařilo navázat. Důvodem je i to, že startovala na větších turnajích, nastupovala například i v grandslamových kvalifikacích.

V červnu se probojovala do prvního letošního finále v portugalském Montemoru, kde ale neudržela vedení 1:0 na sety. Portugalsko a tamní betony jí ale nakonec štěstí přinesly o měsíc později. V Corroios-Seixal dokázala otočit souboje s Alicí Robbeovou i Terezou Martincovou a znovu se prodrala do finále.

V něm pak v neděli dominovala. Gruzínku Mariam Bolikvadzeovou deklasovala za pouhých 66 minut po setech 6:1, 6:3. Svůj výkon okořenila hned pěti brejky. Její pátý titul v kariéře ji vynese zpět do druhé světové stovky a zároveň by jí měl zajistit možnost startovat v kvalifikaci US Open.

Viďmanová zkompletovala double
Jednadvacetiletá Darja Viďmanová odehrála nejlepší turnaj mezi profesionálkami. Česká tenistka si v srbské Kuršumlijské Banje dokázala přisvojit tituly ze dvouhry i čtyřhry a zkompletovala svůj první double na okruhu ITF. Zároveň se jedná o její premiérovou singlovou trofej kariéry.

Viďmanová, která se věnuje studiu a tenisu na univerzitě v americké Georgii, kde hraje za tamní Bulldogs a v sezoně 2023/24 neprohrála ani jeden zápas, v Srbsku vyhrála všechny singlové duely bez ztráty setu.

Ve svém druhém finále z letošních tří turnajů na profesionálním okruhu porazila Viďmanová Lotyšku Kamillu Bartoneovou, se kterou v sobotu vyhrála deblovou trofej, 6:1, 7:6(5).