Alcaraz obhájil wimbledonský titul! Djokovičovi ve finále nepovolil ani set

- Redakce

Repríza loňského finále Wimbledonu přinesla v All England Clubu jednoznačné vítězství Carlose Alcaraze nad Novakem Djokovičem 3:0 na sety. Španělský tenista tak obhájil svůj loňský titul. Ve finále juniorské čtyřhry neuspěli Jan Klimas a Jan Kumstát. Jana Kovačková vyhrála turnaj dívek do 14 let.

Španělský tenista Carlos Alcaraz obhájil loňský wimbledonský titul a stal se již čtyřnásobným grandslamovým šampionem! Jednadvacetiletý Alcaraz v repríze loňského finále s Novakem Djokovičem tentokrát nepotřeboval k vítězství pět setů, ale pouze tři. Za dvě a půl hodiny zvítězil 6:2, 6:2, 7:6(4).

Španělský mladík byl mírným papírovým favoritem, Djokovič však vzhledem k rostoucím výkonům v průběhu Wimbledonu neměl být vůbec snadným oříškem. Od začátku střetnutí ale bylo patrné, že je Alcaraz ve skvělém herním rozpoložení. Srbská hvězda jeho tempo v prvních dvou setech vůbec nestíhala.

Vítěz nedávného Roland Garros si úvodní dvě sady podmanil vždy se dvěma brejky. V prvním setu prorazil Djokovičovi podání v prvním a pátém gemu, ve druhém dějství pak v první a sedmé hře. Až třetí set nabídl vyrovnanou podívanou.

Oba hráči si drželi podání v podstatě až do koncovky. Alcaraz pak v devátém gemu získal vedení a v desáté hře si vypracoval tři mečboly. Nedokázal je sice využít, ale poté, co sada dospěla do tiebreaku, tak další příležitost na ukončení zápasu už si ujít nenechal. Zkrácenou hru vyhrál 7:4.

Carlos Alcaraz se vítězstvím ve Wimbledonu stal teprve šestým hráčem Open éry, který během jednoho roku vyhrál kombinaci antukového Roland Garros a travnatého Wimbledonu, jejichž finále dělí zhruba měsíc. Před Alcarazem se to povedlo pouze Rodu Laverovi, Bjornu Borgovi, Rogeru Federerovi, Rafaelu Nadalovi a Novaku Djokovičovi.

Obhajoba titulu se neprojeví v Alcarazově pořadí ve světovém žebříčku, zůstane třetí právě za Novakem Djokovičem.

Zielinski se Sie vyhráli smíšenou čtyřhru
Poslední titul letošního Wimbledonu vybojovali večer Jan Zielinski a Su-wej Sie. Polsko-tchajwanská dvojice porazila Mexičany Santiaga Gonzaleze a Giulianu Olmosovou 6:4, 6:2.

Kovačková vyhrála wimbledonský turnaj do 14 let
Čtrnáctiletá Jana Kovačková dotáhla svou účast na wimbledonském turnaji dívek do 14 let až na samotný vrchol! Mladičká česká tenistka porazila v nedělním finále Lotyšku Keisiju Berzinovou za hodinu a půl po setech 5:7, 6:3, 10:2.

V utkání jí stačilo být hlavně ve výměnách trpělivá a otevírat si příležitosti k útoku. Případně jí pomohla soupeřka, která posbírala 45 nevynucených chyb.

Klimas s Kumstátem trofej nevybojovali
Finále juniorské čtyřhry na Wimbledonu české šampiony nepoznalo. Jan Klimas s Janem Kumstátem sice kladli odpor, ale na Alexandera Razeghiho a Maxe Schoenhause nestačili. Češi v utkání jednou ztratili podání, na returnu se neprosadili a prohráli 6:7(1), 4:6.

Program posledního hracího dne Wimbledonu

Finále dvouhry mužů
Carlos Alcaraz (ESP, 3.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 6:2, 6:2, 7:6(4)

Finále smíšené čtyřhry
Gonzalez, Olmosová (oba MEX) – Zielinski (POL), Sie (TPE) 4:6, 2:6

Finále dvouhry juniorů
Mees Rottgering (NED) – Nicolai Budkov Kjaer (NOR) 3:6, 3:6

Finále dvouhry juniorek
Renáta Jamrichová (SVK) – Emerson Jonesová (AUS) 6:3, 6:4

Finále čtyřhry juniorů
Razeghi (USA), Schoenhaus (GER) – KLIMAS, KUMSTÁT 7:6(1), 6:4

Finále čtyřhry juniorek
Stojsavljevicová, Xuová (obě GBR) – Grantová, Jovicová (obě USA) 5:7, 6:4, 8:10

Finále turnaje do 14 let
JANA KOVAČKOVÁ – Keisija Berzinová (LAT) 5:7, 6:3, 10:2