Atraktivní repríza loňského finále. V sázce je historie, hlásí Djokovič

- Jan Vojkůvka

Wimbledon 2024 uvidí v neděli během mužského souboje o titul odvetu loňského finále, opět se totiž na kurtu střetnou Carlos Alcaraz a Novak Djokovič. Zatímco loni finálovou bitvu vyhrál španělský mladík po setech 1:6, 7:6, 6:1, 3:6 a 6:4, tak letos Djokovič věří, že mu dokáže tuto porážku oplatit.

Djokovičovy výkony v průběhu Wimbledonu rostly a dal zcela zapomenout na to, že před měsícem absolvoval operaci pravého kolene. Po semifinále s Lorenzem Musettim, kterého porazil 6:4, 7:6, 6:4, se chystá pomstít za loňský neúspěch a konečně dorovnat Rogera Federera. To se mu povede, pokud finále vyhraje a získá osmý wimbledonský titul v kariéře.

„V sázce je historie,“ pronesl na tiskové konferenci muž, který může vybojovat neskutečný 25. grandslamový titul.

Nebude to snadné. Naopak, bude to nesmírně náročné. Alcaraz je nejen obhájcem loňského titulu, ale také vítězem nedávného Roland Garros. Jeho dlouhodobá forma je fenomenální.

„Je to velmi všestranný hráč. Je působivé, co v tak mladém věku dokázal. Myslím, že asi všichni sdílíme stejný názor, že ve své kariéře vyhraje ještě hodně grandslamů. Ale doufám, že mi ho v neděli dá. A až pak mu budu fandit,“ smál se srbský tenista.

Alcaraz ovšem Djokovičovi nic věnovat nehodlá. Naopak, ve 21 letech chce být teprve šestým mužem v Open éře, který dokáže během jednoho roku vyhrát Roland Garros i Wimbledon. „Jdu do finále se skvělými pocity ze hry a s opravdu vysokou úrovní tenisu i pohybu, což mi dodává velkou sebedůvěru, že v neděli dosáhnu na dobrý výsledek,“ hlásil na tiskové konferenci po vítězství 3:1 na sety nad Daniilem Medveděvem. „Je skvělé být opět ve finále Wimbledonu.“

Alcarazovou hlavní zbraní pak má být schopnost udržet chladnou hlavu. S tím má, jako horkokrevný Španěl, občas trošičku trable. Stejně jako horkokrevný Srb Djokovič. Je to zkrátka taková jižanská nátura.

„Pracuji na tom, abych kontroloval své nervy, abych se udržel v klidu. Když se nedokážete ovládnout, je těžké se vypořádat s nejrůznějšími situacemi a hrát váš nejlepší tenis. To se mi stalo i v prvním setu s Medveděvem,“ upozornil. „Trápil jsem se s tím, abych hrál v klidu při vlastním podání. Pořád jsem spěchal. Ale po prvním setu jsem se zklidnil a hrál mnohem lépe,“ dodal.

Nedělní finále na centrálním dvorci začne v 15 hodin.