Souboj šampionek. Má dar od Boha, říká o semifinálové soupeřce Siniaková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Už počtvrté v kariéře se Kateřina Siniaková probojovala do semifinále čtyřhry na slavném Wimbledonu. Zatímco předchozí tři účasti mezi čtyřmi nejlepšími páry zapsala s Barborou Krejčíkovou, tentokrát válí po boku Američanky Taylor Townsendové. Společně se pokusí v pátečním duelu o finále vyzrát na nejvýše nasazené Su-wej Sie a Elise Mertensovou, které v All England Clubu triumfovaly před třemi lety.

Kateřinu Siniakovou čeká na Wimbledonu patrně nejtěžší možná zkouška. Na druhé straně kurtu totiž bude stát atypicky a zároveň fenomenálně hrající Tchajwanka Su-wej Sie, která na londýnské trávě slavila deblové tituly v letech 2013, 2019, 2021 a 2023.

„Je to talent, má cit pro míč a dar od Boha,“ pochválila tchajwanskou hráčku Siniaková. „Párkrát jsme ji porazily. Je těžší ji načapat, ale myslím, že se to dá. Musíte být preciznější, víc si počkat,“ plánuje.

Osmatřicetiletá Sie je v All England Clubu aktuálně prakticky neporazitelná. V letech 2019 a 2023 zvítězila po boku Barbory Strýcové, před třemi lety slavila s Mertensovou. V roce 2020 se Wimbledon kvůli covidu-19 nekonal a předloni Tchajwanka od všech turnajů odpočívala.

Ani o deset let mladší Mertensová rozhodně není žádné „ořezávátko“. V deblu je nyní světovou jedničkou a na kontě má celkem čtyři grandslamové trofeje (Sie dokonce sedm). Společně ovládly kromě Wimbledonu 2021 i letošní Australian Open.

„Je to velmi zkušený pár, získaly spolu spoustu titulů,“ uvědomuje si Siniaková. „Nevzdávají se a vrátí hodně míčů. Su-wej je těžká soupeřka, protože je atypická. Musíte si navyknout na to, že hrají dvěma různými styly. Semifinále bude těžké, ony jsou favoritky. Ale můžeme vyhrát.“

Utkání je zajímavé i s ohledem na žebříček. Mertensová a Siniaková se můžou v jeho novém vydání objevit na prvním místě. Záležet bude také na výsledku druhého semifinále, kde se představí Novozélanďanka Erin Routliffeová. Právě ona má ze všech deblistek nejlepší výchozí pozici k nástupu na světový trůn.

„Upřímně jsem o tom nepřemýšlela. Soustředím se na to, abych přidala další titul. A když se k tomu přidá i pozice jedničky, budu jedině ráda. Byla by to čest,“ dodala Siniaková, jež zatím strávila na prvním místě rankingu 115 týdnů.