Wimbledon: Krejčíková je v semifinále singlu! Siniaková slaví postup do semifinále deblu

- Redakce

Poslední česká zástupkyně v pavouku dvouhry Barbora Krejčíková vybojovala na Wimbledonu postup do semifinále. V souboji bývalých vítězek Roland Garros porazila kvalitní lotyšskou travařku Jelenu Ostapenkovou. O postup do finále bude hrát s šampionkou z roku 2022 Jelenou Rybakinovou. Osmadvacetiletá Češka podvečer nastoupila také do čtvrtfinále čtyřhry, v němž ale s Němkou Siegemundovou neuspěly. Do deblového semifinále naopak postoupily Kateřina Siniaková a Taylor Townsendová. Na travnatých dvorcích v All England Clubu zápolil po propršeném úterý i zástup našich juniorů. Ve druhém kole dvouhry uspěli Maxim Mrva, Laura Samson a Vendula Valdmannová.

Jízda Barbory Krejčíkové na letošním Wimbledonu nekončí ani ve čtvrtfinále! Postup do premiérového semifinále v All England Clubu vybojovala přes Jelenu Ostapenkovou, která byla sice papírovou favoritkou, ale česká tenistka ji porazila za 102 minut po setech 6:4, 7:6(4).

Krejčíková, která měla úspěšnost prvního podání 73 %, v prvním setu nenabídla soupeřce ani jeden brejkbol. Povedlo se jí ve třetím gemu prorazit Ostapenkové servis a výhodu brejku si donést až do koncovky. Ve druhé sadě však přeci jen přišlo očekávané a pohledné drama.

Ostapenková měla lepší vstup do druhého dějství a ujala se vedení 4:1. Krejčíková však vyhrála čtyři gemy v řadě a mohla jít v desáté hře podávat na vítězství. Servis si ovšem neudržela, Lotyška srovnala na 5:5 a následně dovedla sadu až do tiebreaku.

Ve zkrácené hře však byla osmadvacetiletá Češka, jejímž wimbledonským maximem bylo doposud osmifinále, lepší. Odskočila do komfortního vedení a vypracovala si dohromady tři mečboly. Ten druhý za stavu 6:4 pak také při svém podání proměnila.

„Musím přiznat, že si z toho zápasu moc věcí nepamatuju. Dostala jsem se do takové zóny, že jsem hrála míč od míče, pořád jsem bojovala a ani jsem moc nevnímala skóre. Prostě jsem na kurtu nechala vše a jsem ráda, že jsem vyhrála,“ shrnula rodačka z Ivančic.

V semifinále se Barbora Krejčíková utká s wimbledonskou šampionkou z roku 2022 Jelenou Rybakinovou. Světová čtyřka potvrdila roli favoritky proti Elině Svitolinové, kterou za pouhou hodinu přejela po setech 6:3, 6:2.

Kazachstánská tenistka vstoupila do utkání ztraceným podáním, ihned ho ale získala zpátky a v dalším průběhu zápasu už o něj nepřišla. Rybakinovou drželo hlavně první podání, přes které prohrála favorizovaná hráčka jen čtyři výměny.

První set rozhodla předloňská šampionka v osmém gemu, kdy čistou hrou prorazila Svitolinové podání a úvodní dějství vzápětí dopodávala. Druhý set pak byl tahem na jednu bránu. Kazachstánka nečelila ani jednomu brejkbolu, slavila brejky v prvním a sedmém gemu a v osmém gemu dopodávala čistou hrou.

Siniaková s Townsendovou prošly do semifinále
Suverénním výkonem se ve čtvrtfinále čtyřhry v All England Clubu prezentovaly Kateřina Siniaková a Taylor Townsendová. Čtvrté nasazené vyhrály zápas proti Ljudmile Kičenokové a Jeleně Ostapenkové za pouhých 69 minut po setech 6:1, 6:3.

V prvním setu česko-americká dvojice neztratila ani jednou podání a třemi brejky soupeřky rozdrtila. Do druhé sady sice vstoupila Siniaková ztrátou servisu, ale od stavu 0:2 už zase kralovaly favoritky. Pěti gemy v řadě skóre otočily a v devátém gemu proměnily hned první vypracovaný mečbol.

„Utkání jsme zvládly skvěle, asi to byl náš nejlepší výkon. Dařilo se nám hrát to, co jsme chtěly. Dělaly jsme málo chyb a donutily jsme soupeřky chybovat. Včera jsem si podle počasí myslela, že hrát nebudeme. A nakonec nám zrušili zápas docela brzy. Semifinále bude těžké, ony jsou favoritky. Ale my můžeme předvést super výkon a vyhrát,“ uvedla Siniaková.

V dalším kole se utkají s nasazenými jedničkami Su-wej Sie a Elise Mertensovou.

Krejčíková se Siegemundovou končí ve čtvrtfinále
Navázat na postup do semifinále ze dvouhry se podvečer pokusila Barbora Krejčíková také ve čtyřhře. Spolu s Němkou Laurou Siegemundovou však nedokázaly zdolat nasazené dvojky Gabrielu Dabrowskou a Erin Routliffeovou, se kterými prohrály po takřka třech hodinách 4:6, 7:6(5), 4:6.

Česko-německý pár oživil naději na zisk prvního setu v devátém gemu, kdy se mu povedlo vybojovat rebrejk a stáhnout ztrátu z 2:5. V desáté hře ovšem přišel další brejk Dabrowské s Routliffeovou, které se ujaly vedení 1:0. Ve druhém setu pak Krejčíková se Siegemundovou neudržely vedení 4:2 a dokonce v desátém gemu čelily mečbolu. Povedlo se jim však sadu dovést do tiebreaku a v něm zvítězit 7:5.

V rozhodujícím setu ovšem Krejčíková se Siegemundovou nakonec tahaly za kratší konec a turnaj pro ně skončil. Po ztrátě podání v deváté hře se jim nepovedlo najít odpověď a kanadsko-novozélandská dvojice zápas dopodávala.

Musetti v pěti setech zdolal favorita!
Senzačním semifinalistou Wimbledonu se ve středu stal Ital Lorenzo Musetti. Aktuálně 25. hráč světa si vyšlápl na světovou dvanáctku Taylora Fritze a vůbec poprvé se probil mezi nejlepší čtyřku na grandslamu. Favorizovaného Američana porazil po tříapůlhodinové bitvě 3:6, 7:6(5), 6:2, 3:6, 6:1.

Musetti, jenž v pěti zápasech na Wimbledonu odehrál už 22 setů a v osmifinále vyřadil rozjetého Francouze Giovanniho Mpetshiho Perricarda, prohrával s Fritzem o set a brejk, načež začal vystrkovat drápky. Druhý set dokázal otočit na 5:3, a i když ho nedopodával, tak v rozhodujícím tiebreaku byl silnější a vyhrál 7:5.

Fritz najednou přestal v euforii hrajícímu Musettimu stačit. Ve druhém setu si dokonce nevypracoval ani jeden brejkbol a po dvou ztracených servisech pustil Itala do vedení 2:1 na sety. Čtvrtý set ale zápas ještě nerozhodl, byť měl Musetti v pátém gemu hned čtyři brejkboly. Fritzovi se povedlo čtvrtfinále zdramatizovat brejkem v osmém gemu a vynucením si rozhodující páté sady.

Jako by ale Fritze úspěch ve čtvrtém dějství až příliš vyčerpal. Musetti se nastartoval k výtečnému výkonu a postupně si vypracoval vedení 5:0. Až za tohoto stavu povolil soupeři udržet jedno podání a hned v dalším gemu zápas svým servisem ukončil.

V semifinále čeká na Musettiho souboj s grandslamovým rekordmanem Novakem Djokovičem. Ten si měl zahrát ve čtvrtfinále s Australanem Alexem De Minaurem, ale k tomuto klání vůbec nedošlo.

De Minaur svolal před začátkem programu na největších wimbledonských dvorcích tiskovou konferenci, na které oznámil, že se kvůli zranění kyčle musí z turnaje odhlásit. Podle dostupných informací je jeho zranění natolik vážné, že může přijít i o olympijské hry.

Vybrané zápasy 10. hracího dne Wimbledonu

Čtvrtfinále dvouhry žen
Jelena Ostapenková (LAT, 14.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (32.) 4:6, 6:7(4)
Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) – Elina Svitolinová (UKR, 21.) 6:3, 6:2

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Lorenzo Musetti (ITA, 25.) – Taylor Fritz (USA, 12.) 3:6, 7:6(5), 6:2, 3:6, 6:1
Alex de Minaur (AUS, 9.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) bez boje

Čtvrtfinále čtyřhry žen
SINIAKOVÁ, Townsendová (USA) – L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) 6:1, 6:3
KREJČÍKOVÁ, Siegemundová (GER) – Dabrowská (CAN), Routliffeová (NZL) 4:6, 7:6(5), 4:6

2. kolo dvouhry juniorů
PETR BRUNCLÍK – Henry Bernet (SUI) 6:7(4), 5:7
Andres Santamarta Roig (ESP) – MAXIM MRVA 4:6, 2:6
Jagger Leach (USA) – JAN KUMSTÁT 6:4, 7:6(6)

2. kolo dvouhry juniorek
VENDULA VALDMANNOVÁ – Antonia Vergara Riveraová (CHI) 6:3, 6:2
Luna Maria Cinalliová (ARG) – LAURA SAMSON 5:7, 3:6
ELIŠKA TICHÁČKOVÁ – Emerson Jonesová (AUS) 2:6, 2:6

1. kolo čtyřhry juniorů
Cina (ITA), MRVA – Forbes, Schinnerer (oba USA) 6:4, 6:2
De Marchi, Rapagnetta (oba ITA) – BRUNCLÍK, J. Kim (KOR) 6:4, 1:6, 12:10

1. kolo čtyřhry juniorek
Basilettiová (ITA), Taggerová (AUT) – Fedetovová (DOM), KREJČOVÁ 7:6(4), 6:7(5), 10:5
KOVAČKOVÁ, SAMSON – Ionescuová (ROU), Nilssonová (SWE) 6:4, 4:6, 10:7
PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) – Crossleyová (JPN), Urhobová (USA) 6:2, 5:7, 10:5
VALDMANNOVÁ, Zhenikhovová (GER) – Stojsavljevicová, Xuová (obě GBR) 3:6, 1:3 odloženo
Jonesová (AUS), Paganettiová (ITA) – TICHÁČKOVÁ, URBANOVÁ 3:6, 7:6(5), 10:7