Rádce Motl o Krejčíkové: Bára je velká bojovnice, na trávě má spoustu zbraní

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Už skoro rok doprovází Pavel Motl svou kamarádku Barboru Krejčíkovou po nejslavnějších tenisových turnajích světa. Ačkoliv se stále zdráhá označovat za trenéra české hvězdy, pomáhá jí chystat taktiku a z tribuny pozorně sleduje každý pohyb čerstvé osmifinalistky letošního Wimbledonu. Před pondělním soubojem s Američankou Danielle Collinsovou poskytl šestadvacetiletý Motl českým reportérům v All England Clubu rozhovor.

Jak hodnotíte dosavadní výkony Barbory Krejčíkové na Wimbledonu?
Myslím, že zatím dobrý. Přijde mi, že mají vzestupnou tendenci. Každý zápas byl jiný, každá soupeřka byla typově trochu jiná, ale Bára vždy zahrála skvěle. Myslím, že jí tráva sedí, že má spoustu zbraní, které se na ní dají použít.

V prvním a druhém kole musela ustát napínavé koncovky…
Vypadá to, že se koncovky vrátily na naši stranu, protože v předchozích zápasech jí vždycky o trochu utekly. Teď se to podařilo obrátit, takže super. Vážíme si toho, že je v koncovkách i začátcích zápasů silná.

Přenášejí se takové výhry i do růstu sebevědomí?
Každá těžká výhra vás nakopne a dodá vám sebevědomí. Myslím, že tohle má každý hráč stejné. A zvlášť, když se to podaří v prvním kole Wimbledonu s Kuděrmetovovou, se kterou prohrála letos ve Stuttgartu dá se říct totožný zápas. Zatím je spousta věcí, které jsou na naší straně.

Jaký je váš pohled na Báru? Jak se vám s ní pracuje?
Ona je velká bojovnice. Pracuje se s ní někdy těžko, někdy lehce, ale myslím, že takhle je to u každého hráče. Oni jsou pod strašným tlakem, pod drobnohledem novinářů a kamer, takže to není jednoduché. S Bárou se mi pracuje dobře, je velmi chytrá a tenis vidí skvěle. A hlavně už je brutálně zkušená. Když ji nasměrujete, ona už si to pak udělá, jak potřebuje.

Můžeme vás už označovat za trenéra Barbory Krejčíkové?
Nevím, jestli se tak budu někdy nazývat. Pro mě je to nějaká celoživotní cesta, jestli jsem trenér, nebo hráč...

Ale trenérskou funkci u Báry plníte, ne?
Můžeme to tak říct. Pro mě je to ale nějaká životní etapa a nevím, co bude za pět nebo deset let. Teď jsem na Wimbledonu, v pondělí hrajeme osmifinále, a jestli jsem tady jako trenér, nebo hráč, to je jedno. Důležité je, aby Bára byla šťastná v tom, co dělá, a my jí pomáhali k výsledkům.

Jste už s Bárou nějak domluveni na další týdny či měsíce?
Vůbec to neřešíme, teď se soustředíme na Wimbledon. Na olympiádu bych měl jet, ale ještě nebyla určena žádná oficiální nominace, takže uvidíme, co bude.

Jak se vám zamlouvá All England Club?
Prostředí je krásné a úžasné. Je to Wimbledon, asi nejlepší a největší tenisový turnaj. Ale lidi, kteří se tady pohybují, jsou pořád stejní.

S Bárou bydlíte u místní rodiny nedaleko areálu…
I tímhle je Wimbledon speciální. Bydlíme kousek od kurtů, můžeme chodit pěšky a nemusíme stát v zácpách. To je super. Bára má ráda tohle rodinné prostředí, nemusí být na hotelu jako na každém jiném turnaji.

V osmifinále se utká s americkou ranařkou Danielle Collinsovou, která letos vyhrála turnaje v Miami a Charlestonu. Co říkáte na tuto soupeřku?
Collinsová má brutální sezonu a super výsledky. Bára s ní hrála naposledy loni v San Diegu, kde vyhrála (3:6, 7:5 a 6:2, pozn. red.). Tak uvidíme, co bude tady. Něco vymyslíme.

Obsáhlý rozhovor s Pavlem Motlem z loňského Turnaje mistryň si můžete přečíst zde.