Generálky před Wimbledonem znají šampiony. Slaví dvacetiletá ranařka či favorizovaný Američan

- Jan Vojkůvka

Trochu netradičně už v sobotu vyvrcholily turnaje na okruzích ATP a WTA. V generálkách před Wimbledonem byly rozdány celkem čtyři trofeje. Svůj první titul na trávě vybojovala ranařka Diana Šnajderová, z trofeje se radovala také Darja Kasatkinová. Mezi muži triumfovali Američan Taylor Fritz a Alejandro Tabilo, který se stal prvním chilským tenistou, jenž vyhrál turnaj na trávě.

Dvacetiletá Šnajderová má na trávu velmi účinný styl. Hraje riskantně s tvrdými údery od základní čáry, což jí nakonec dopomohlo k překvapivému titulu v německém Bad Homburgu. Na cestě do finále se musela proklestit přes několik favoritek Angelique Kerberovou, Paulu Badosaovou a Emmu Navarrovou.

V sobotu pak vyzvala mnohem zkušenější Donnu Vekičovou, což je výborná travařka. Šnajderová ale prokázala v dlouhém utkání své kvality a po dvou hodinách a 13 minutách zvítězila 6:3, 2:6, 6:3. Jednalo se o její první trofej na trávě a druhou na okruhu WTA v kariéře.

Svým vítězstvím vyslala rovněž vzkaz Karolíně Plíškové, se kterou se má utkat v prvním kole Wimbledonu. Pokud si udrží formu i v All England Clubu, nečeká na českou tenistku nic snadného. Naopak, Šnajderová se svým herním stylem může dojít ve Wimbledonu daleko.

O poznání bohatší sbírku má její krajanka Darja Kasatkinová. Ta v Eastbourne vybojovala svůj sedmý titul na nejvyšším okruhu, byť na trávě rovněž slavila poprvé. Ve finále se jí povedlo porazit mladou Kanaďanku Leylah Fernandezovou 6:3, 6:4.

Rovněž v Eastbourne, avšak na mužském okruhu ATP, potvrdil roli favorita Taylor Fritz. První nasazený se v sobotu utkal s překvapivým finalistou Maxem Purcellem z Austrálie. Zápas, který trval pouhých 71 minut, favorizovaný Američan ovládl po setech 6:4, 6:3.

Vůbec prvním Chilanem v historii, který vybojoval travnatý titul, se pak na Mallorce stal Alejandro Tabilo. Muž, který prožívá životní sezonu a vybojoval letos už svůj druhý titul, dokázal ve finále porazit 6:3, 6:4 Rakušana Sebastiana Ofnera.