Nejsem stoprocentní, svěřila se Sabalenková. Připraví ji raritní zranění o Wimbledon?

- Jan Vojkůvka

Dvojnásobná semifinalistka Wimbledonu z let 2021 a 2023 Aryna Sabalenková netuší, jakým způsobem a jestli vůbec bude hrát v All England Clubu. Svěřila se s tím těsně před startem travnatého grandslamu. Na vině je zranění ramene, kvůli němuž nedohrála turnaj v Berlíně.

Sabalenková vstoupila do travnaté části sezony před týdnem v Berlíně. Po postupu do čtvrtfinále ale nebyla schopná pořádně servírovat a zápas s Annou Kalinskou za stavu 1:5 vzdala. Byla to její vůbec první skreč na okruhu WTA v kariéře.

Důvodem bylo zranění ramene, které se ale příliš nelepší ani s blížícím se startem Wimbledonu. Podle Sabalenkové jí navíc doktoři sdělili, že se jedná o vzácné zranění, kterým příliš tenistů netrpí.

„Je to kosterní sval, který ovládá ramenní kloub,“ cituje Sabalenkovou oficiální web WTA. „Říkám tomu prostě zranění ramene. Je to opravdu specifické zranění a je opravdu raritní. Podle doktorů jsem pravděpodobně druhou nebo třetí tenistkou, která si tento sval poranila. Je to velmi frustrující.“

Podle Sabalenkové toto zranění významně ovlivňuje podání, což je jeden z klíčových úderů běloruské hráčky. „Nejvíc mě štve, že můžu dělat cokoli. Můžu trénovat, trefovat údery. Trápím se ale při podání. To je opravdu nepříjemné,“ poznamenala.

„Skoro to vypadá, že ani nejsem zraněná. Mohu posilovat a zvedat činky. Ale když řeknete, abych podávala, půjdu přes bolest,“ posteskla si. „S týmem děláme všechno, abych byla připravená odehrát první zápas ve Wimbledonu. Udělali jsme magnetickou rezonanci, udělali jsme všechno. Udělali jsme spoustu rehabilitací, spoustu léčebných procedur. Ale nejsem stoprocentně fit, nejsem stoprocentně připravená.“

Sabalenková dokonce přiznala, že se může stát, že k pondělnímu utkání s Eminou Bektasovou nenastoupí. Byť by se nerada odhlásila, tak pokud bude cítit, že jí servis dál dělá velké obtíže, nemá cenu to lámat přes koleno.

„Je to opravdu frustrující,“ řekla. „Ve své kariéře jsem nikdy neřešila vážná zranění. Zápasů, kterými si teď procházím, je hodně. Řekla bych, že poslední měsíc pro mě byl opravdu náročný. Bojovala jsem se spoustou různých bolestí,“ dala vzpomenout například na Roland Garros, kde nakonec skončila po čtvrtfinále v péči lékařů.

Sabalenková má utkání prvního kola Wimbledonu odehrát v pondělí v 16 hodin. Jestli proti Američance Bektasové nastoupí, to sama v tuto chvíli netuší.