Kouzelný Roehampton. Proč i kvalifikace Wimbledonu stojí za to?

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Upravený zelený pažit, čekající na moment, až bude svým specifickým chováním motat herní plány i zkušeným tenistům, nadšení fanoušci z Anglie i tradiční bílé ohozy tenistů a tenistek. Anglický Wimbledon by měl zažít každý fanoušek nejlepšího raketového sportu. Proč se ale kvalifikace hraje mimo hlavní areál?

Všechny čtyři grandslamy, tedy Australian Open, Roland Garros, Wimbledon a US Open, se mohou chlubit nádhernými areály, kde zápolí o nejcennější trofeje ti nejlepší tenisté světa. Wimbledon má ovšem pro kvalifikační část své specifikum. 

Travnatý grandslam totiž své tříkolové kvalifikační boje odklání mimo hlavní areál All England Club do Roehamptonu, vzdáleného přibližně 15 minut jízdy autem. Důvod je velmi prostý: pořadatelé takhle zamezují ušlapání trávy pro potřeby hlavní soutěže.

Nenechte se ovšem mást. Kvalifikační areál v Roehamptonu nejsou jen pouhopouhé tréninkové kurty. I místo určené kvalifikaci nabízí pravý anglický tenisový zážitek. A to za vstupné ve výši 15 liber (asi 440 korun).

Už při vchodu do areálu je zřejmá anglická pečlivost a smysl pro pořádek, jen v tom nejlepším slova smyslu. Nádherné travnaté prostředí areálu začínají po masivní budově pro hráče a hráčky lemovat první kurty určené pro kvalifikační boje.

Zapomeňte ovšem na spousty sedadel okolo kurtů, vystačit si musíte s travnatým podložím, které je vyvýšené nad několika kurty a osazeno davem nadšených anglických fanoušků. A právě v tomhle má Roehampton své kouzlo.

Tvoří paradox mezi mobilními tribunami okolo kurtu číslo 1, v menším množstvím okolo kurtu s číslovkou dvě, které vytváří skvělé prostředí zejména pro domácí hráče a hráčky.

Skvělé zázemí pro nadšené fanoušky dotváří Londýnu typický výběr několika mezinárodních kuchyní z místních stánků. Od indického jídla přes mexické tacos k tradičnějším anglickým pokrmům, vzhledem k umístění areálu za přijatelné ceny. Průměrně za teplé jídlo v areálu necháte okolo 12 liber (asi 350 korun).

Kromě kurtů lze trávit volné chvíle na velké travnaté ploše, upravené s britskou precizností. Časté přelety letadel nad hlavou způsobené nedalekým letištěm Heathrow tvoří v rámci kvalifikačních bojů tenisový paradox. Sport, vyžadující při výměnách klid, který má pomoci soustředění hráčů i hráček, narušují právě ty nejhlasitější dopravní prostředky nad hlavami všech přítomných.

I díky tradičně bohaté české účasti je kvalifikace v Roehamptonu událostí, která by na seznamu zážitků tenisového nadšence neměla chybět. Co na tom, že se kvalifikace nehraje v hlavním areálu. Travnatý tenis má v Anglii své kouzlo všudypřítomně.


Galerie