Obrovské překvapení! Kopřiva zdolal bývalou světovou sedmičku a zahraje si Wimbledon

- Redakce

Český tenista Vít Kopřiva dokázal vybojovat postup do hlavní soutěže Wimbledonu! Ve čtvrtečním finálovém kole kvalifikace porazil bývalou světovou sedmičku a excelentního travaře Richarda Gasqueta za dvě hodiny a 44 minut po setech 3:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Přestože sedmadvacetiletý Kopřiva dokázal překvapit v Roehamptonu už v prvním kole kvalifikace, v němž porazil Němce Henriho Squireho, jeho čtvrteční vítězství se dá hodnotit jako obrovské překvapení, skoro až senzace.

Byť je Gasquet už osmatřicetiletý veterán, kterému náleží umístění ve druhé stovce světa a to nejlepší má už dávno za sebou, stále se jedná o velezkušenou bývalou světovou sedmičku a zejména excelentního travaře, který na trávě odehrál přes 130 zápasů a posbíral 87 vítězství. V kvalifikaci na letošní Wimbledon navíc doposud neztratil ani set.

První sada čtvrtečního finálového kola kvalifikace mezi Kopřivou a Gasquetem přinesla trochu očekávaný vývoj. Oba hráči si svědomitě drželi podání, až v osmém gemu udeřil favorizovaný Gasquet, který se posléze ujal vedení 1:0.

Kopřiva ovšem cítil, že není bez šancí. Postupnými krůčky se přizpůsobil hře soupeře a začal jej v klíčových okamžicích přehrávat. Ač ztratil vedení 4:1, Kopřivovi se povedlo v osmém gemu opět prorazit Gasquetův servis a po dopodávání srovnal na 1:1.

Třetí set si český tenista doslova podmanil, od stavu 1:2 totiž získal pět her v řadě a dostal se do překvapivého vedení, které posléze přetavil i v postup do hlavní soutěže. Čtvrtý set totiž rozhodl jediný brejk, na který Kopřiva dosáhl v sedmé hře.

„Hned po zápase jsem ani nevěděl, co mám dělat. Klekl jsem si na zem, chtělo se mi i brečet, měl jsem slzy na krajíčku. Moc to pro mě znamená,“ vyprávěl šťastný Kopřiva. „I to, jak jsem ten zápas zvládl, jak jsem ho otočil, jak jsem hrál, s jakým soupeřem… Pocity z celého zápasu i celé kvalifikace jsou úplně neskutečné. Užívám si teď každý moment, tento týden jsem zvládl skvěle.“

Vít Kopřiva si zahraje svou druhou hlavní soutěž grandslamu v kariéře. Letos se mu povedlo už projít kvalifikací na Australian Open. Koho mu určí los, se dozví společně s Tomášem Macháčem a Jakubem Menšíkem v pátek.

Wimbledon, Roehampton (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
Finále kvalifikace
VÍT KOPŘIVA (123.) – Richard Gasquet (FRA, 126.) 3:6, 6:3, 6:2, 6:4

Kompletní program a výsledkový servis naleznete na webu turnaje.